„Mi szívjuk meg, mi kerül a tüdőbe” – gyerekek szerveznek tüntetést a szmog ellen péntekre

2019.11.26. · tudomány

A soron következő pénteki globális klímatüntetéssel egy időben gyerekek készülnek demonstrálni a tiszta levegőért az Újlipótvárosban, a Pozsonyi út és a Jászai Mari tér környékén.

Mint arról beszámoltunk, a környékbeli gyerekek is részt vettek a Greenpeace mérési akciójában, és a kihelyezett mérőeszközökön maguk is láthatták, mennyire súlyos a légszennyezés az iskolák környékén

Feketével a határérték feletti, pirossal a határértéket elérő, naranccsal az ahhoz közeli, sárgával pedig az alatti nitrogén-dioxid-szintet elérő mérési helyek. Az üres körök a hivatalos mérési pontokat jelölik.
photo_camera Feketével a határérték feletti, pirossal a határértéket elérő, naranccsal az ahhoz közeli, sárgával pedig az alatti nitrogén-dioxid-szintet elérő mérési helyek. Az üres körök a hivatalos mérési pontokat jelölik. Forrás: Greenpeace Magyarország

A térképen is elhelyezett, a márciusi-áprilisi állapotot tükröző eredmények szerint Újlipótváros valóban a legrosszabb levegőjű fővárosi területek közé tartozik. (A tavaszi mérési akcióból származó részletesebb adatok itt böngészhetők.) 

A Tiszta levegőt Újlipótvárosban is tüntetés érdekessége, hogy gyerekek kezdeményezték. A nevükben posztoló felnőttek szerint azért, „mert nap mint nap érzékelik, hogy ez így nem mehet tovább”, emellett pedig hallottak arról, hogy a XIII. kerületben 2018 óta létezik mobilitási terv, amihez több mint két éve a forgalmat is felmérték, csak késik a terv végrehajtása. A gyerekek tüntetése azt a célt szolgálja, hogy gyorsítsák fel a leglényegesebb követelések teljesítését: ez elsősorban a forgalmi rend áttervezése, az Újlipótvárost feleslegesen terhelő fogalom kiszorítása, valamint a járdák felszabadítása.

A tacepaógyártás is elkezdődött már:

photo_camera Fotó: Facebook

A tüntetők fél 11-kor gyülekeznek a Radnóti Miklós és a Kresz Géza utca sarkán, onnan a Jászai Mari térre vonulnak, ahol némi teázás után gyerekek mondanak beszédet, majd egy légszennyezésről szóló kvíz következik. A tüntetésen bemutatják NoÁr új, Levegőt! című számát, majd tánc következik, később pedig a demonstrálók átvonulnak a Margit hídon, hogy egy óra után a budai oldalon a globális klímatüntetéshez csatlakozzanak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás