Kikötött Greta Thunberg hajója Lisszabonban a háromhetes zöld óceántúra után

2019.12.03. · tudomány

Kikötött Lisszabonban Greta Thunberg katamaránja kedden, miután három hétig utazott az Atlanti-óceánon, hogy minél zöldebb úton érjen oda a madridi ENSZ-klímakonferenciára az Egyesült Államokból – adta hírül az AP.

A svéd klímaaktivista egy 15 méter hosszú, megújuló energiaforrásokat hasznosító hajón csatlakozott édesapjával együtt egy ausztrál családhoz, hogy megtegye az utat. A La Vagabonde nevű hajó napelemekkel és hidrogenerátorral állít elő energiát, így szinte nulla a szénlábnyoma.

A december 2–13. között megrendezett COP25 konferencián már szóba is került Thunberg: Carolina Schmidt, a chilei környezetvédelmi miniszter szerint a lány „egy igazi vezető, aki képes megérinteni és megnyitni a fiatalok és sok-sok ember szívét az egész világon. Szükségünk van erre a rendkívüli erőre, hogy klímacselekvésre ösztönözzük az embereket.”

Greta Thunberg megérkezett Lisszabonba, 2019. december 3-án
photo_camera Greta Thunberg megérkezett Lisszabonba, 2019. december 3-án Fotó: Pedro Fiuza/NurPhoto

Thunberg először a lisszaboni városvezetőkkel és helyi aktivistákkal találkozik, és csak később indul tovább Madridba – a szóvivői nem tudták megmondani, mikor és mivel veti neki magát a 600 kilométeres útnak.

A két héten át, 29 ezer résztvevővel zajló COP25 konferencia sajtótájékoztatóján António Guterres, az ENSZ főtitkára kiemelte, hogy a klímaválság hatásai nyilvánvalók, a mérések kezdete óta az elmúlt öt évben volt a legmelegebb, a tengerszint a legmagasabb, a sarki jégtakarók pedig példátlan sebességgel csökkennek, egyre gyakoribbak az extrém időjárási szélsőségek miközben a szárazföldi és tengeri biodiverzitás veszélyben van.

Guterres hangsúlyozta, hogy az emberiségnek fel kell hagynia a természetpusztítással, a katasztrofális következmények elkerüléséhez pedig szükséges, hogy a globális felmelegedés növekedése ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot a 21. században.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás