ENSZ-főtitkár: A klímaváltozás globális válság, ami komolyan fenyegeti az emberiséget

2019.12.02. · gazdaság

„Az emberi faj sok évtizeden át háborút viselt a bolygó ellen, a bolygó most visszatámad” – jelentette ki António Guterres, az ENSZ főtitkára az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási Keretegyezményének hétfőn Madridban kezdődő 25. ülése előtt. 

A két héten át, 29 ezer résztvevővel zajló COP25 konferencia kezdete előtt egy nappal, december 1-én tartott nemzetközi sajtóértekezleten Guterres a BBC tudósítása szerint kiemelte, hogy a klímaválság hatásai nyilvánvalók, a mérések kezdete óta az elmúlt öt évben volt a legmelegebb, a tengerszint a legmagasabb, a sarki jégtakarók pedig példátlan sebességgel csökkennek, egyre gyakoribbak az extrém időjárási szélsőségek miközben a szárazföldi és tengeri biodiverzitás veszélyben van. 

Guterres hangsúlyozta, hogy az emberiségnek fel kell hagynia a természetpusztítással, a katasztrofális következmények elkerüléséhez pedig szükséges, hogy a globális felmelegedés növekedése ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot a 21. században.

António Guterres, az ENSZ főtitkára 2019 december 1-én a COP25 sajtókonferenciáján Madridban
photo_camera António Guterres, az ENSZ főtitkára 2019 december 1-én a COP25 sajtókonferenciáján Madridban Fotó: CRISTINA QUICLER/AFP

Az ENSZ főtitkára szorgalmazta a cselekvés új korszakának kezdetét, a klímaválsággal szembeni ambiciózusabb globális küzdelmet. Kiemelte, hogy a kormányoknak erős elkötelezettséget kell tanúsítaniuk a karbonsemlegesség 2050-es elérése. 

Guterres szerint a klímaváltozás gyorsabb a megfékezésére tett eddigi kezdeményezéseknél, így hamarosan elérünk ahhoz a ponthoz, ahonnan már nincs visszaút. „Világosan látjuk, hogy a világ legnagyobb kibocsátói nem veszik ki részüket, pedig nélkülük célunk elérhetetlen” – mondta az ENSZ élére 2016-ban megválasztott egykori portugál miniszterelnök, utalva a párizsi klímaegyezményből kilépő Egyesült Államokra. 

A spanyol fővárosban hétfőn kezdődő kéthetes klímakonferencián a világ 196 országa képviselteti magát, 50 állam- és kormányfő lesz jelen, csakúgy, mint az Európai Unió új vezetői. A konferenciát eredetileg Chile rendezte volna, de a dél-amerikai ország alig egy hónapja az állandósult utcai zavargások miatt visszalépett. 

Az elárasztott Velencére utaló installáció a COP25 klímacsúcs hétfői megnyitója előtt
photo_camera Az elárasztott Velencére utaló installáció a COP25 klímacsúcs hétfői megnyitója előtt Fotó: Oscar Gonzalez/NurPhoto

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás