Az iPhone megjelenése óta egyre több a fejsérülés Amerikában

2019.12.06. · majom

Boris Pashkover otolaringológusnak feltűnt, hogy 2007 környékén ugrásszerűen megnőtt a telefonhasználattal összefüggő fejsérülések száma az USA-ban. Ekkor jelent meg a piacon az első iPhone is, és az emberek ekkoriban szoktak rá arra, hogy ész nélküli zombikként csoszogjanak ide-oda.

A helyzet azóta még rosszabb lett: Pashkover és kollégái szerint a sérülések száma emelkedő tendenciát mutat, igaz, általában nem túl súlyos esetekről van szó.

Az orvosok 100 amerikai kórház adatait vizsgálták az 1998 és 2017 közötti időszakban, az intézmények összesen 2501 mobiltelefonos balesetet regisztráltak. Ahogy Pashkover felhívja rá a figyelmet, a valóságban valószínűleg ennél jóval több esetről van szó, csakhogy nem mindenki tárja fel részletesen a sérülés pontos körülményeit, sőt, nem is mindenki megy kórházba, miután pofára esik a telefont nyomogatva. 

Pashkover két telefonos balesetfajtát különböztetett meg: a telefonhasználattal összefüggő, illetve a telefon általi sérüléseket, ez utóbbi nem túl meglepő módon a 13 év alattiak esetében volt a leggyakoribb. A leggyakoribb sérüléstípus a bőr felrepedése volt (26.3 százalék), de akadtak telefonnal összefüggő belső sérülések is, a balesetek 18,4 százalékában szorultak emiatt orvosi ellátásra. 

Valamit kezdeni kell velük

A kutatás kizárólag fej- és nyaksérülésekkel foglalkozott, így valószínű, hogy a telefonálás jóval több galibát okoz, mint ez alapján sejteni lehet. Pashkover azt is gyanítja, hogy sokan szégyellik, hogy nem néznek a lábuk elé, ezért nekimennek dolgoknak, így ez tovább torzíthatja az eredményeket. 

A tanulmány a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet: ahogy írják, ez a jelenség és az ezzel összefüggő sérülések szinte járványszerűen terjednek, így fontos felhívni a felhasználók figyelmét arra, hogy ha nem nézik, hogy hova mennek, megsérülhetnek. 

A telefonzombik nemcsak Amerikában, hanem az egész világon gondot okoznak: Kínában és Hollandiában az átkelőhely előtt, a járdán elhelyezett világító vagy színes csíkokkal védekeznek az agyatlanul lődörgő felhasználók ellen. Van, ahol külön sávot szentelnek nekik, máshol pedig pénzbüntetés jár azért, ha valaki a telefonjába merülve kel át az úton, Honoluluban pedig százdolláros pénzbüntetéssel sújtják a visszaesőket.

link Forrás
link Forrás