Egy új módszerrel tovább eláll és egészségesebb marad a transzplantációra váró máj

2020.01.14. · tudomány

Világszerte emberek milliói várnak májátültetésre különböző egészségügyi okok miatt. A szervátültetésre szoruló betegek széles körű és alapos egészségügyi vizsgálatokon esnek át. Ha az orvosok egy beteget alkalmasnak találnak a májátültetésre, várólistára helyezik. A listára való felvételnek szigorú nemzetközi kritérium- és szabályrendszere van, és Magyarországon például egy belgyógyászokból álló transzplantációs orvosi bizottság jogkörébe tartozik.

A várólistán olyan transzplantációra várakozó betegek vannak, akik számára bármikor adódhat egy vércsoport és méret szerint megfelelő máj. A donorszervek hiánya világméretű probléma. mivel sokkal többen várakoznak májra, mint amennyi szerv rendelkezésre áll.  Nagy-Britanniában egy felnőtt betegnek átlagosan 135 napot, egy gyereknek 73 napot kell várakoznia, amíg sorra kerül a transzplantációs várólistán.

Csak 12 óráig áll el

A probléma másik része, hogy a donorszervek jellemzően nagyon rövid ideig használhatók fel az emberi testen kívül. A mai orvostudomány a májat az emberi testből való eltávolítás után legfeljebb 12 órán át képes transzplantációra alkalmas állapotban tartani. 2019-ben Reinier de Vries, a bostoni Harvard Medical School kutatója olyan új módszerrel kísérletezett, ami megnövelheti a donormájak felhasználhatóságának idejét. A kutatók a szerveket úgy hűtötték -4 Celsius-fok alá, hogy azok nem fagytak meg. Az alacsony hőmérséklet alapvető fontosságú a donorszervek minőségének megőrzése szempontjából, de a fagyás veszélyesen roncsolná a máj sejtjeit. A kutatók ezért olyan gépet fejlesztettek ki, ami speciális vegyszerekkel vonja be a májat, így csökkentve annak fagyási hőmérsékletét. Az új módszerrel sikerült a máj transzplantációs felhasználhatóságának idejét másfél napra növelni.


Pierre-Alain Clavien, a Zürichi Egyetem hepatológusa kollégáival még messzebbre ment: egy a Nature Biotechnology januári számában közzétett tanulmány szerint a svájci kutatócsapat egy olyan készüléket fejlesztett ki, ami hét napon keresztül tartotta életben a donorszerveket. Clavien és társai négy év alatt, sertésmájjal kísérletezve fejlesztették ki a készüléket. A legfrissebb kísérletben tíz olyan sérült emberi májat helyeztek a gépbe, amelyeket alkalmatlannak találtak egy transzplantációhoz. A donormájak több mint felének állapotában jelentős javulás állt be, és a szerv visszanyerte az egészséges működéshez szükséges funkcióit (szénhidrát-, fehérje- és lipid anyagcsere). Bár a sérült szervek nem váltak transzplantációra alkalmassá, a felfedezés segíthet növelni az ép donorszervek felhasználhatóságának idejét.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás