Emberi sejtekből növesztettek sebészeti cérnát és kilökődésmentes bioszövetet francia kutatók

Az emberszövetre magyarítható humán textil (human textile) néven tárgyalja az Acta Biomateriala című folyóiratban megjelent tanulmány azt az új anyagot, amelyet a Bordeaux-i Egyetemen működő bioterápiai intézet, az INSERM kutatói állítottak elő.

Az INSERM bioszövet-laboratóriumában első lépésben emberi bőrsejtekből egy extracelluláris mátrixnak (ECM) nevezett, javarészt a kollagén nevű fehérjéből álló térhálót szintetizáltak a kutatók. Olyat, mint amilyen az emberi szervezetben a szövetek vázát alkotja.

Második etapban ezt a térhálót alakították át egy cell-assembled matrix (sejt-összeszerelt háló), rövidítve CAM néven emlegetett anyaggá, amelyet a következő fázisban milliméteres vékonyságú szálakká hasogattak, majd kiszárítva tartósítottak. A rehidratált szálak aztán már a textiliparban használatos technológiával tetszés szerint formálhatók, ahogy az alábbi vázlatos folyamatábra is mutatja. 

photo_camera A humán textil gyártási fázisai és felhasználásának módjai Forrás: INSERM

A francia kutatók első tesztjében jól vizsgázott a biomatéria: a CAM-fonálból készült sebészcérnával megfoltozott egérseb nyom nélkül forrt össze. 

A tanulmány szerzői szerint a humán textilből szinte bármilyen szövetpótló, illetve -regeneráló implantátum elkészíthető olyan beavatkozásokhoz is, amelyeknél fennáll a kilökődés veszélye – vagyis az, hogy az emberi immunrendszer megtámadja az általa idegennek detektált in-, illetve transzplantátumot.  

Kapcsolódó korábbi cikkeink: