A mai hivatalos adatok szerint is Magyarországon van a legkevesebb fertőzött beteg a szomszédos országok közül népességarányosan, Ukrajnát kivéve

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Magyarországon március 19-én, csütörtökön a kormány oldala, a koronavirus.gov.hu szerint 73 vírusfertőzött beteg volt. Mára, péntekre ez a szám 85-re nőtt, tehát egyik napról a másikra 16,44 százalékos a változás. 

A 85 hivatalosan bejelentett beteggel Magyarország továbbra is azon országok közé tartozik a régióban, ahol igen alacsony a fertőzöttek száma: 100 000 lakosra vetítve a szomszédos országok közül csak Ukrajnában fertőződtek meg kevesebben, mint nálunk. 

Grafika: Tóth Róbert Jónás

A fenti térképen látható országok közül Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet, ahol 100 000 lakosból 67,85 fertőzött; ezt követi Ausztria (24,89), Németország (17,08) és Szlovénia (15,43). Magyarországon 100 000 lakosból nem egészen egy (0,87) fertőzött, ennél a környéken csak Fehérororszországban (0,6), szomszédaink közül pedig Ukrajnában (0,06) alacsonyabb az arány.


Grafika: Tóth Róbert Jónás

A növekedés mértéke a szomszédos országok közül Ukrajnában, Szerbiában Ausztriában és Horvátországban volt nagyobb, mint Magyarországon, sorrendben 36,84, 34,04, 33,41 és 28,4 százalékos. Szlovákiában 14,95, Szlovéniában 11,54, Romániában 6,54 százalékkal magasabb ma a fertőzöttek száma, mint csütörtökön volt. 

Grafika: Tóth Róbert Jónás

Az adatok az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központtól (ECDC) származnak, amely az egyes országok hatóságaitól gyűjti be a számokat. A tegnapi, március 19-i térkép és adatsor itt található.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: