A mai hivatalos adatok szerint is Magyarországon van a legkevesebb fertőzött beteg a szomszédos országok közül népességarányosan, Ukrajnát kivéve

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Magyarországon március 19-én, csütörtökön a kormány oldala, a koronavirus.gov.hu szerint 73 vírusfertőzött beteg volt. Mára, péntekre ez a szám 85-re nőtt, tehát egyik napról a másikra 16,44 százalékos a változás. 

A 85 hivatalosan bejelentett beteggel Magyarország továbbra is azon országok közé tartozik a régióban, ahol igen alacsony a fertőzöttek száma: 100 000 lakosra vetítve a szomszédos országok közül csak Ukrajnában fertőződtek meg kevesebben, mint nálunk. 

Grafika: Tóth Róbert Jónás

A fenti térképen látható országok közül Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet, ahol 100 000 lakosból 67,85 fertőzött; ezt követi Ausztria (24,89), Németország (17,08) és Szlovénia (15,43). Magyarországon 100 000 lakosból nem egészen egy (0,87) fertőzött, ennél a környéken csak Fehérororszországban (0,6), szomszédaink közül pedig Ukrajnában (0,06) alacsonyabb az arány.


Grafika: Tóth Róbert Jónás

A növekedés mértéke a szomszédos országok közül Ukrajnában, Szerbiában Ausztriában és Horvátországban volt nagyobb, mint Magyarországon, sorrendben 36,84, 34,04, 33,41 és 28,4 százalékos. Szlovákiában 14,95, Szlovéniában 11,54, Romániában 6,54 százalékkal magasabb ma a fertőzöttek száma, mint csütörtökön volt. 

Grafika: Tóth Róbert Jónás

Az adatok az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központtól (ECDC) származnak, amely az egyes országok hatóságaitól gyűjti be a számokat. A tegnapi, március 19-i térkép és adatsor itt található.

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: