A Budapest nagyságú ecuadori Guayaquilban az utcán hevernek a holttestek

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A Johns Hopkins Egyetem folyamatosan frissített adattérképe szerint az ecuadori járványban legalább 3163 ember fertőződött meg, a halottak száma pedig elérte a 120-at – hivatalosan.

Mert az amerikai CBS News beszámolója szerint a SARS-CoV-2 vírus kiváltotta COVID-19-járvány szinte letarolta az ecuadori tengerparton fekvő, 2 millió lakosú Guayaquil városát. A kormány járványügyi intézkedéseivel elégedetlen helyiek szerint sem a kórházak, sem a temetők nem bírják a terhelést, az utcákon egyre több a holttest.

Az amerikai hírtelevíziónak nyilatkozók által a Twitteren közzétett videók és fényképek tanúsága szerint a város utcáin halottak fekszenek, a halottakat koporsóstul pedig jobb híján a hozzátartozóik szállítják el saját gépjárműveiken. 

A város polgármestere, Cynthia Viteri, szerdai, április 1-i Twitter-üzenetében bejelentette, hogy három hűtőkamion érkezett a városba a holttestek tárolására.

  A polgármester a szövetségi kormányt hibáztatta azért, hogy csődöt mondott az ország egészségügyi rendszere, hogy az elhunytakat nem szállítják el otthonaikból, hogy a fertőzöttek Guayaquil utcáin esnek össze, még mielőtt eljutnának a kórházig, és gyakran a járdán hagyják heverni a tetemeket.  

Betegszállítás Guayaquilben április 1-énFotó: ENRIQUE ORTIZ/AFP

A Los Angeles Times önkormányzati forrásokra hivatkozva pedig arról számolt be, hogy hatósági emberek szerint az elmúlt napokban legalább 400 holttest sorsáról kellett intézkedni Guayaquilben. Hogy a halál okai között hány esetben szerepelhetett a SARS-CoV-2 vírus, azt ugyanakkor nem lehet tudni, mivel Ecuadorban rendkívül korlátozott számban végeznek tesztelést az élők között is.

Platón szállított koporsó az ecuadori Guayaquil városában április 1-énFotó: MARCOS PIN/AFP
Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: