Felháborodott tüntetők követelték május 1-én a strandok újranyitását Kaliforniában

2020.05.02. · majom

„A parkba akarok menni, és játszani a barátaimmal"; „A szabadság nélkülözhetetlen"; „A szörfözés nem bűncselekmény" – ezekkel a jelszavakkal vonultak az utcára a tüntetők május 1-én, pénteken a kaliforniai Huntington Beachben, miután az állam kormányzója, Gavin Newsom rendeletben záratta be a Los Angeleshez közeli Orange County (Huntington Beach mellett Newport Beach, Laguna Beach, Seal Beach, Dana Point és San Clemente) strandjait. 

A tüntetést többek között egy helyi wellnessközpont tulajdonosa szervezte, de a hivatalos nyilvántartások szerint a szervezők között voltak orvosi eszközök marketingjével foglalkozó cégek is.

A tüntetésre azután került sor, hogy a város vezetése bejelentette: jogi eszközökkel lép fel a kormányzó döntése ellen.

photo_camera Surfing Not a Crime Fotó: Apu Gomes/AFP

 A tüntetést lovas rendőrök oszlatták fel:

link Forrás

A rendőrökön volt maszk:

photo_camera Fotó: Apu Gomes/AFP

A tüntetők többségén nem volt:

photo_camera Freedom is Essential Fotó: Apu Gomes/AFP

Egy nappal korábban, csütörtökön Michigan állam fővárosában, Lansingben a Capitolium előtt tüntettek amiatt, hogy az állam kormányzója, Gretchen Whitmer május 15-ig meghosszabbította a járvány idejére meghirdetett szigorításokat.

A tüntetők közül néhányain fegyvereiket lóbálva be is hatoltak az épületbe, miközben a helyi törvényhozók éppen azt tárgyalták, hogyan lehetne korlátozni a kormányzó jogköreit annak érdekében, hogy ne hosszabbíthassa meg a szükségállapotot. 

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás