Levehettek a lélegeztetőgépről egy 75 éves COVID-19 beteget, mert hatott a vérplazma-terápia

2020.05.13. · tudomány

Levették a lélegeztetőgépről a Semmelweis Egyetemen azt a 75 éves férfit, akit április 15-e óta kezelnek a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján súlyos koronavírus-fertőzéssel. A beteg a szérum beadásakor állapota miatt már több mint 10 napja lélegeztetőgépen volt, de a kezelést követő napokban meg tudták kezdeni fokozatos ébresztését, május 11-én pedig sikerült levenni a lélegeztetőgépről. A beteg állapota stabil – írta az egyetem szerdai közleményében.

A 75 éves férfi április közepén jelentkezett a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztályán, ahol súlyos COVID-19 betegséget diagnosztizáltak nála. A több krónikus betegségben is szenvedő férfit állapota miatt másnap lélegeztetőgépre kellett tenni. Állapotának súlyossága miatt, hozzátartozói beleegyezése után esetében az orvosok úgy döntöttek, hogy az új vérplazma-terápiát alkalmazzák. 

A szérumot április 27-én kapta meg, a beadást követő napokban hamarosan javultak a laboreredményei, klinikai és lélegeztetési paraméterei, és végül odáig jutott, hogy  véglegesen lekerülhessen a gépről.

A vérplazma-terápia lényege, hogy a már felgyógyult emberek vérében termelődött ellenanyagot használják fel a betegség leküzdésére. A szérumot a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, Lacza Zsombor vezette kutatócsoport fejlesztette ki a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem virológiai központjával együtt; a projektet az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta.

Annak érdekében, hogy még több szérumot állíthassanak elő és még több betegen segíthessenek, továbbra is várják a koronavíruson átesett, gyógyult páciensek jelentkezését azinfo@orthosera.com e-mailcímen, vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon. Elsősorban olyan 18 és 60 év közöttiek jelentkezésére számítanak, akik igazoltan gyógyultak, vagyis 5-6 hete nem észlelik magukon a tüneteket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás