Segített egy COVID-19-ből kigyógyult ember vérplazmája egy még beteg páciensen

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A jelek szerint működik az a Qubiten is ismertetett elképzelés, amellyel amerikai orvosok álltak elő március utolsó napjaiban. Az ötlet az volt, hogy COVID-19 betegségből felépült páciensek vérét használnák a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek megsegítésére.

A gyógyultak vérében található antitestektől várják azt, hogy megerősítik azoknak a betegeknek az immunrendszerét, akik még küzdenek a betegséggel.

A CNN számolt be az eljárás egyik első sikeréről: Jason Garcia 36 éves repülőgépmérnök március 14-én pozitív SARS-CoV-2 tesztet produkált. Majd miután otthonában sikeresen megküzdött a betegséggel, és teljesen felgyógyult, április 1-én egy kísérleti vérplazmaprogram donorjává vált. A tőle levett vérplazmát az előzetes tervek szerint három még beteg társa kapta meg.

Számítógépes grafika a narancsszínű plazmasejtek által termelt fehér antitestek és a kék vírusok küzdelmérőlFotó: JUAN GAERTNER/SCIENCE PHOTO LIBR/Science Photo Library via AFP

Garcia elmondása szerint vasárnap, április 5-én arról tájékoztatták a plazmakísérletet vezető kaliforniai Orange-ban található Szent József Kórház (St. Joseph's Hospital) orvosai, hogy minden plazmáját felhasználták, és a legrosszabb állapotban lévő beteg állapota már javulásnak is indult. A CNN-nek a kórház szóvivője vasárnap azt írta, hogy a plazmának köszönhetően a legrosszabb állapotban lévő beteg napról-napra javul az állapota, gyógyszerezését csökkenteni lehetett, kezd helyreállni az oxigén-anyagcseréje, vagyis úgy tűnik, működésbe léptek Garcia antitestei, és a megsegített beteg nyerésre áll a vírus elleni harcban.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a másik két páciensen is segítettek-e a donortól származó antitestek.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: