Segített egy COVID-19-ből kigyógyult ember vérplazmája egy még beteg páciensen

A jelek szerint működik az a Qubiten is ismertetett elképzelés, amellyel amerikai orvosok álltak elő március utolsó napjaiban. Az ötlet az volt, hogy COVID-19 betegségből felépült páciensek vérét használnák a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek megsegítésére.

A gyógyultak vérében található antitestektől várják azt, hogy megerősítik azoknak a betegeknek az immunrendszerét, akik még küzdenek a betegséggel.

A CNN számolt be az eljárás egyik első sikeréről: Jason Garcia 36 éves repülőgépmérnök március 14-én pozitív SARS-CoV-2 tesztet produkált. Majd miután otthonában sikeresen megküzdött a betegséggel, és teljesen felgyógyult, április 1-én egy kísérleti vérplazmaprogram donorjává vált. A tőle levett vérplazmát az előzetes tervek szerint három még beteg társa kapta meg.

Számítógépes grafika a narancsszínű plazmasejtek által termelt fehér antitestek és a kék vírusok küzdelmérőlFotó: JUAN GAERTNER/SCIENCE PHOTO LIBR/Science Photo Library via AFP

Garcia elmondása szerint vasárnap, április 5-én arról tájékoztatták a plazmakísérletet vezető kaliforniai Orange-ban található Szent József Kórház (St. Joseph's Hospital) orvosai, hogy minden plazmáját felhasználták, és a legrosszabb állapotban lévő beteg állapota már javulásnak is indult. A CNN-nek a kórház szóvivője vasárnap azt írta, hogy a plazmának köszönhetően a legrosszabb állapotban lévő beteg napról-napra javul az állapota, gyógyszerezését csökkenteni lehetett, kezd helyreállni az oxigén-anyagcseréje, vagyis úgy tűnik, működésbe léptek Garcia antitestei, és a megsegített beteg nyerésre áll a vírus elleni harcban.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a másik két páciensen is segítettek-e a donortól származó antitestek.

A hírekről sok helyen tájékozódhatsz. A Qubit krízisben és békeidőben is arra törekszik, hogy az események mögött álló mélyebb összefüggéseket is megértsük – szigorúan a modern tudomány szemszögéből, több mint 100 tudós-szerzőnk és szakértő újságíróink révén. Ez nekünk sokba kerül, de reméljük, nektek is sokat ér.
Támogasd a Qubit fennmaradását!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: