Jeff Bezos lesz a világ első billiomosa egy új tanulmány szerint

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Bár Jeff Bezosnak, az Amazon alapítójának és a világ leggazdagabb emberének jelenleg „csak” 142,8 milliárd dollár a vagyona a Forbes összesítése szerint, már 2026-ban átlépheti az ezermilliárd, azaz egybillió dolláros mérföldkövet. Ha így lesz, Bezos lesz az első, aki ilyen irdatlan vagyont halmozott fel.

Az 56 éves Bezos a nemrég a világ leggonoszabb techcégének választott Amazon részvényeinek 11 százalékát birtokolja, és a vagyona jelenleg csaknem negyvenmilliárd dollárral múlja felül a világ második leggazdagabb emberéét, Bill Gates Microsoft-alapítóét. A Comparisun nevű üzleti tanácsadó és elemző cég tanulmánya szerint azonban e vagyon további jelentős növekedés előtt áll.

Nyomában ott van Hszü Csiajin kínai ingatlanmágnás, aki 2027-re tehet szert ekkora vagyonra, valamint az ugyancsak kínai Jack Ma, az Alibaba társalapítója, aki 2030-ra növelheti ekkorára magánvagyonát.

A közegészségügyi válság nyertese

A már márciusban elkészített elemzés azért szerzett most nagyobb nyilvánosságot, mert az Amazon a kezdődő válság és a lezárások mellett is tartani tudta bevételeit, sőt valójában jól is járt a számos céget megbénító vagy ellehetetlenítő helyzettel: az első negyedévben 75 milliárd dolláros bevételt termelt, ami első negyedéves rekord a cég történetében, és 26 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában volt. A részvényenkénti nyereség ugyanakkor 31 százalékkal 5,01 dollárra csökkent, ami az elemzői várakozásokat is alulmúlta. 

Bezos az eredmények ismertetésekor úgy fogalmazott, a világjárvány „a legnagyobb nehézség, amivel valaha szembe kellett néznünk”, és azt ígérte, hogy a cég teljes első negyedévi, összesen négymilliárd dolláros profitját a COVID-19 elleni védezekés elősegítésére fogja fordítani. Csütörtökön a cég bejelentette, hogy arcvédő pajzsok tömeggyártását kezdi el, és az elkövetkező hetekben bekerülési áron fogja értékesíteni ezeket.

Letörte a szakszervezeti mozgolódást

Az elmúlt hónapokban az Amazon munkavállalói a cég több amerikai központjában tiltakoztak, leginkább a munkabiztonsággal és az átláthatósággal voltak problémáik. A vállalat márciusban kirúgta a Staten Island-i tiltakozásokat szervező Chris Smallst azzal a váddal, hogy állítólag megszegte a karanténszabályokat (pedig Smalls és társai éppen azért küzdöttek, hogy ne kelljen továbbra is az Amazon raktárában dolgozniuk, miközben az Egyesült Államokban dinamikusan terjedni kezdett a SARS-CoV-2). 

Május 1-jei autós felvonulás Bezos-ellenes üzenetekkel Seattle-benFotó: JASON REDMOND/AFP

Egy kiszivárgott céges feljegyzés szerint a cég vezetői, köztük Besos arról egyeztettek, hogyan kellene a szakszervezeti mozgolódást letörni azzal, hogy a nem túl jó képességű Smallst teszik a mozgalom arcává, majd támadni kezdik.

Az Amazon ezen a héten közölte, május végéig fenntartja a raktári dolgozóknak és kiszállítóknak járó dupla túlórapénzt és megemelt fizetéseket. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy júniustól az Amazon munkásai ismét alapbérért veszélyeztetik az egészségüket.

Nem csoda, hogy a Bezos várható vagyongyarapodásáról szóló hír nem aratott osztatlan sikert sokak körében. A fenti tweetelő például csak annyit írt, hogy „a globális gazdasági válság Jeff Bezost billiomossá teszi, az Amazon munkásai viszont még mindig nem mehetnek ki vécére munka közben”. Egy New Jersey-i Demokrata párti képviselő pedig a „gyalázatos kapzsiság” jelének vette az Amazon bejelentését.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!