Itt a megdönthetetlen bizonyíték arra, hogy a mókus egy zseni

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Bár Mark Rober korábban a NASA mérnökeként évekig dolgozott az űrhivatal marsjáróján, a Curiosityn, ismeretterjesztő YouTube-videóiról vált ismertté (12 millió feliratkozó nem hazudik). Munkái közül magasan kiemelkedik a héten publikált videó, amelyben Rober egyszerű kérdésre keresi a választ: le tudják-e küzdeni a kertjében garázdálkodó mókusok a direkt nekik épített, mókust próbáló akadálypályát, amelynek végén ott a dióval csurig töltött etető? És ha leküzdik, vajon mennyi idejükbe telik?

Rober, aki a kaliforniai Sunnyvale-ben él, már korábban szembesült a problémával, hogy akármilyen mókusbiztos madáretetővel próbálkozik, a mókusok (konkrétan az USA-szerte elterjedt, városokban is gyakran felbukkanó keleti szürkemókus, Sciurus carolinensis) mindig túljárnak az eszén, és eleszik a madarak elől az eleséget. Ezért csaknem egy hónapos megfeszített munkával olyan kalandparkba illő akadálypályát tervezett és épített, amelyen a mókusoknak mindenképpen végig kell menniük ahhoz, hogy megszerezzék a végső jutalmat, a diót: csúszós, megmászhatatlan rudakkal, labirintussal, szándékosan labilis kötélhágcsóval, forgó karokkal, sőt katapulttal is nehezítette a rágcsálók dolgát. 

A nagy megmérettetésben végül négy önkéntes vett részt: az okos, de félénk Rick és Marty, a bátor, de buta Frank és az elbűvölő, de óvatlan Phat Gus, akiről ráadásul egy idő után kiderült, hogy nem hím, hanem nőstény, és nem kövér, hanem terhes. 

És hogy hogyan boldogultak a minden hájjal megkent akadálypályával? 

Itt az eredmény, jó szórakozást!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: