Megsemmisítette az EU bírósága az Apple-re kiszabott, 14,3 milliárd eurós bírságot

2020.07.15. · gazdaság

Mérföldkőnek számító ítélettel semmissé nyilvánította az Európai Unió Törvényszéke az Apple-re korábban az Európai Bizottság által kiszabott, 14,3 milliárd eurós büntetést.

Semmissé nyilvánította az Európai Unió Törvényszéke, az EU második legfontosabb bírósági testülete az Apple-re az Európai Bizottság által kiszabott, 14,3 milliárd eurós büntetést, írja a Wall Street Journal. A mérföldkőnek számító ítélet óriási arculcsapás Margrethe Vestager versenyjogi biztosnak, aki igyekezett felszámolni az EU-n belül a techcégeknek kedvező adózási viszonyokat.

Az ítélet egy sokkal korábbi ügyre utal vissza: még 2016 augusztusában az Európai Bizottság úgy találta, hogy Írország több mint tíz éven keresztül biztosított tiltott adókedvezményeket a techóriásnak, és emiatt Dublin 13 milliárd euró értékű vállalati adót és ennek kamatait igényelheti vissza.

Az Európai Unió Törvényszéke szerdai ítéletében viszont arra jutott, hogy Brüsszelnek nem sikerült megfelelően alátámasztania, hogy az Apple az ír állam meg nem engedett beavatkozásai miatt jutott jelentős gazdasági előnyökhöz. A közlemény szerint „a Bizottság alternatív érvelésében nem bizonyította, hogy a vitatott adómegállapítások az ír adóhatóságok mérlegelésének eredményei”.

Az Európai Bizottság azzal vádolta Írországot, hogy olyan kedvező adókonstrukciót alakított ki az Apple számára, amely más vállalatok számára nem volt elérhető, és amely lehetővé tette, hogy a Tim Cook vezette cég európai profitja után 2003-ban kevesebb mint 1 százalékot fizessen be az ír államkasszába adó formájában. Sőt, az Apple 2014-ben már ennek is csak a töredékét, 0,005 százalék adót fizetett nyeresége után.

Az EU-nak két hónapja és 10 napja van arra, hogy fellebbezzen az ítélet ellen. Ezt minden bizonnyal meg is teszi majd az Európai Bizottság, és az ügyben az Európai Unió Bírósága hoz majd végleges ítéletet.

A döntés abba a nagyobb európai uniós vitába ágyazódik, amely arról szól, hogy „digitális adó” formájában megadóztassa-e az Európai Unió a nagy techcégeket annak biztosítására, hogy a hagyományos vállalatokhoz hasonlóan ők is méltányosabb adóterheket vállaljanak a közösségen belül.

A hír közlését követően az Apple részvényei már az amerikai tőzsdenyitást megelőzően 2 százalékkal emelkedtek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás