Nagyobb eséllyel lesznek autisták azok a gyerekek, akiknek az anyja marihuánát fogyaszt a terhesség alatt

2020.08.11. · tudomány

A terhesség idején kannabiszt fogyasztó nők gyermekei körében 51 százalékkal nagyobb arányban diagnosztizálták az autizmus spektrumzavart, mint a kontrollcsoport tagjainál, derül ki a Nature Medicine-ben megjelent tanulmányból, amihez kanadai kutatók közel félmillió születési adatot elemeztek 2007 és 2012 között, majd ötéves korukig nyomon követték az Ontario államban született gyermekeket. Az összarány azonban még így is alacsony, a több mint kétezer érintett anyuka gyermekeinek mindössze 2,2 százalékánál mutatták ki az autizmus jeleit, míg a kontrollcsoportban ugyanez az arány 1,4 százalék volt.

A kutatócsoport a Guardian beszámolója szerint úgy véli, további felmérésekre van szükség, hogy bizonyosságot nyerjen: valóban a kannabisz áll az autizmus-diagnózisok mögött, a jelenséget azonban így is aggasztónak tartják. Dr. Daniel Corsi epidemiológus, a tanulmány társszerzője szerint érdemes észrevenni az alkoholfogyasztással kapcsolatos párhuzamot; szerinte mára általános ajánlássá vált az alkoholtól való tartózkodás a terhesség idején, és hasonlóra lenne szükség a kannabisz esetén is.

Az eredményeket esetlegesen magyarázó további tényezők kizárására a kutatók a 2 364 marihuánafogyasztó anyát 170 671 másik, hasonló korú, egészségi állapotú és társadalmi hátterű kismamával hasonlították össze. Emellett kidolgoztak egy modellt a további tényezők, így a terhesség alatt jelentkező komplikációk mérésére is.

A kutatásban a kannabiszhasználatot mindenesetre önbevallás alapján mérték, vagyis az alkalmankénti fogyasztást valószínűleg nem jegyezték le, ahogy a különféle dózisok vagy a gyakoriság hatását sem.

Genetikai tényezők kérdése?

Dr. Sven Sandin, a svédországi Karolinska Intézet statisztikusa és epidemiológusa, akinek az autizmus az egyik fő kutatási területe, és nem vett részt a felmérésben, a tanulmányról úgy nyilatkozott, hogy a kutatás figyelemreméltó és számos faktort tekintetbe vett, ami magyarázhatja az anya kannabiszhasználata és a gyermek potenciális autizmusa közötti kapcsolatot, de hozzátette, hogy a betegség viszonylag ritka, és a kockázat még így is alacsony. Sandin szerint azoknak a nőknek, akik marihuánafogyasztásról számoltak be, nagyobb eséllyel voltak mentális egészségügyi problémáik, vagyis meglehet, hogy a kannabiszt gyógyírként használták, és gyermekeiknek tulajdonképpen az autizmusra hajlamosító géneket örökítették tovább.

A születés után már 1-2 évvel diagnosztizálható autizmus spektrumzavar kialakulásában fontos szerepet játszik a genetika. Egy tavaly nyáron közzétett tanulmány szerint, amelyben több mint kétmillió alanyt vizsgáltak meg, az esetek körülbelül 80 százalékában a gének, és csupán a fennmaradó 20 százalékban környezeti tényezők befolyásolják a betegség kialakulását.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás