Magyar koronavírus-kutatás is eurómilliókat nyert az Európai Bizottság Horizon 2020 pályázatán

2020.08.12. · tudomány

Magyar kutatócsoport is részesül az Európai Bizottság Horizon 2020 programja keretében kiosztott 128 millió eurós kutatási támogatásból, amellyel a koronavírus-járványhoz kapcsolódó projekteket finanszíroznak. A döntést kedden jelentették be, azon a napon, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy Oroszországban elkészült a COVID-19 elleni vakcina.

A bizottság az Ursula von der Leyen elnök által májusban életre hívott Koronavírus Globális Válasz Kezdeményezés keretében összesen 1,4 milliárd eurót szedett össze, hogy ilyen kutatási célokat támogasson.

A Co-Versatile néven futó magyar-nemzetközi projektet a Magyar Tudományos Akadémia SZTAKI koordinálja: céljuk, hogy vészhelyzetben, illetve sürgős esetben is biztosítsák a létfontosságú gyógyszerekkel és orvosi műszerekkel való ellátottságot adaptív és rugalmas gyártási és ellátásilánc-megoldások kidolgozásával. A SZTAKI 21 partnerrel, köztük osztrák, svájci, német, spanyol, izraeli, olasz, holland és brit szakemberekkel dolgozik együtt a projekten. (Frissítés augusztus 14-én: cikkünk eredeti verziójában a pályázat hivatalos honlapján szereplő információk alapján tévesen azt írtuk, hogy a projektet az MTA koordinálja. A hibát javítottuk.)

A magyar mellett három másik projektet találtak támogatásra érdemesnek a létfontosságú egészségügyi felszerelések logisztikájában: az olasz, a görög, a belga és a magyar pályázat együttesen 22,1 millió euró támogatásra jogosult, a 24 hónapos futamidejű Co-Versatile-nak 5,4 millió euró támogatást ítélt meg az EU.

A támogatásból a kutatók a gyártási kapacitások megerősítésének új útjait dolgozhatják ki, hatékonyabban alkalmazhatnak már meglévő megoldásokat, orvosi technológiákat és digitális eszközöket fejleszthetnek ki, illetve közelebb juthatnak a világjárvány által kiváltott emberi viselkedésbeli reakciók és egyéb társadalmi-gazdasági hatások megértéséhez. A kiválasztott pályázók emellett betegek óriási csoportjain (kohorszain) tanulmányozhatják a járvány hatásait.

A májusban kiírt pályázat csak négy hetet hagyott a kutatócsoportnak, hogy előkészítsék a projekteket. A pályaműveket független szakértők értékelték, így a bizottság asztalára már csak a kiváló tudományos minőségű, magas impaktfaktorral kecsegtető kutatások kerültek. Bár a pénz átutalásához még a Horizon 2020 támogatási megállapodást is alá kell írni, és az európai bizottsági határozatot is el kell fogadni, a kiválasztott kutatócsoportok máris megkezdhetik a munkát.

A 23 díjazott pályázat közül a Co-Versatile az egyetlen, amelynek koordinátora a feltörekvő európai országok közül kerül ki, de további pályaművek is jelentősen támaszkodnak a nemzetközi tudományos kapcsolatokra, ezáltal 16 Európa Unión kívüli ország 34 tudományos szervezete is bevonódik a munkába.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás