Ész Ventura: Játssz bonbonnal, és nyerj csokit!

Az e heti fejtörő megoldói között a Fabric csokoládé – a londoni Academy Of Chocolate világversenyén csokijaival többszörös díjnyertes családi manufaktúra – egy tábla csokit ajánlott fel kisorsolásra; csak azért nem bonbont, mert nyáron nem készítenek ilyen szép válogatást, ami az ábrán szerepel.

98. feladvány: Bonbonok

Egy bonbonos dobozban három sor bonbon található, minden sorban három bonbonnal. Bogi és Máté a négyzetrácsba rendezett kilenc bonbonból felváltva vehetnek el, egyszerre akár többet is az alábbi szabályok szerint. Az elvett bonbonoknak egy sorban vagy egy oszlopban kell lenniük, és egymással szomszédosak kell legyenek. Tehát el lehet venni akár egy egész sort, ha még teljes, vagy el lehet venni két egymás melletti bonbont, vagy egyet bárhonnan. Legalább egyet viszont kötelező elvenni, ha lehet. Aki utoljára vesz, az egy puszit kap. Bogi kezd. Tud úgy játszani, hogy mindenképpen puszit kapjon?

photo_camera Fotó: Fabric csokoládémanufaktúra

Haladóknak: És mi a helyzet 4×4-es bonbonos doboz esetén?

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: augusztus 25. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész.