Ezer különleges történelmi térképet tett szabadon elérhetővé az Országos Széchényi Könyvtár

2020.08.26. · tudomány

Földabrosz címmel új digitális tartalomszolgáltatást indít az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). A folyamatosan bővülő adatbázis jelenleg csaknem ezer, 1850 előtt nyomtatott magyarországi és külföldi térképet tartalmaz, amelynek jelentős része a 18. században készült, de több 17. századi kiadás is gazdagítja a könyvtárunk alapítójától, gróf Széchényi Ferenctől származó gyűjteményt.

„Nemzeti könyvtári küldetésünket szem előtt tartva kultúrkincseinket jó minőségben és szabad licenc alatt publikáljuk, azaz a forrás megjelölésével szabadon hozzáférhetővé, letölthetővé és felhasználhatóvá tesszük. A célzott kereséshez többszempontú keresőrendszer áll rendelkezésre; a böngészni vágyók földrajzi elhelyezkedés (világ, Európa, Magyarország, távoli tájak) és tematikus csoportosítás (történelmi, hadtörténelmi, város-, hajózási és általános térképek) szerint is válogathatnak. A tájékozódást a térképek részletes bibliográfiai adatainak és tartalmi elemeinek megadásával segítjük” – áll az OSZK közleményében.

A magyar vonatkozású anyag egyik legkülönlegesebb darabja az az 1670 és 1682 között készült térkép, amely Északnyugat-Magyarországot ábrázolja. „A képen az ország nyugati sávjában húzódó – a császári fővárost, Bécset védő – török kori végvárvonal és a Bécsig húzódó mögöttes terület látható. A császári döntéshozók érdeklődésének homlokterébe tartozó vidékről készült műre valószínűleg nagy lehetett a kereslet a polgári lakosság körében is, mivel Érsekújvár elestével mindennapossá vált a török támadástól való félelem. Nem alaptalanul, hiszen 1683-ban a török főerők Bécs ostromára indultak” – fogalmaz a közlemény.

Magyarország észak-nyugati része 1670 és 1682 között
photo_camera Magyarország észak-nyugati része 1670 és 1682 között Fotó: OSZK

A külföldi anyagrészben az európai területek mellett Tűzföldtől Kubán keresztül Szumátráig számos különleges táj felfedezhető. A válogatás legrégebbi darabja egy 1614-ben készült, az ókori Görögországot ábrázoló történelmi térkép.

A portugálok által a 16. században alapított Olinda (Brazília) holland elfoglalását bemutató 1630-as térkép az úgynevezett újságtérképek egyik példája. Ezek látképeket, térképeket és életképeket esetenként többnyelvű, szöveges ismertetőkkel egyesítő grafikai kiadványok, amelyek a 17. század első felében váltak népszerűvé Hollandiában.

Olinda
photo_camera Olinda Fotó: OSZK

A Földabroszon böngészhető Pompeji város Francesco Piranesi (1758/1759–1810) alkotta térképe is, amely hosszú ideig az egyetlen kartográfiai ábrázolása volt a tragikus sorsú, a Vezúv időszámítás előtti 79-es kitörése következtében elpusztult városnak, amelyet hatalmas hamu- és kőzettömeg temetett el. A térkép 1785 és 1793 között háromszor is megjelent, az adatbázisban látható példány a második, 1788. évi kiadás. A dokumentum kiemelt történeti értékét az adja, hogy pontos képet ad az ásatások akkori állapotáról.

Az 1788-as Pompeji
photo_camera Az 1788-as Pompeji Fotó: Zeutschel Omniscan 11/ OSZK

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás