Szűcs Róbert geoinformatikus világhírű lett művészien átszínezett vízrajzi térképeivel

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Egymás után csodálkoznak rá az utóbbi időben a külföldi sajtóorgánumok a CNN-től az Atlas Obscurán át a BigThink-ig az angliai Birminghamben élő Szűcs Róbert térképeire, amelyek a világ folyóvizeit ábrázolják, aprólékos munkával átszínezve. 

Szűcs, aki a harmincas éveinek elején jár, és a Szegedi Egyetemen szerezte kartográfusi végzettségét, a hozzáférhető legrészletesebb kormányzati és tudományos vízrajzi adatbázisok alapján, a GIS nevű szabad forráskódú geodéziai és térinformatikai rendszerrel rajzolta újra a Föld kontinenseinek érrendszerét. Nagy felbontású térképeket használva a jelentősebb vízgyűjtő területek felszíni folyóvízhálózatait emeli ki, amelyeket aztán átszínez.  

„Mindig is akartam egy jó kis folyótérképet készíteni, mert a tankönyvekben lévőket elég unalmasnak találtam” – mondta a Qubitnek a geoinformatikus, aki hosszú évek kísérletezése után készítette el az alábbi térképeket.

A jelenleg újféle városi térképen dolgozó Szűcs további vízrajzi és domborzati, illetve demográfiai térképei nagyobb felbontásban a saját honlapján tekinthetők meg.

Szűcs Róbert világtérképeForrás: grasshoppergeography.com
Afrika és MadagaszkárForrás: grasshoppergeography.com
EurópaForrás: grasshoppergeography.com
AusztráliaForrás: grasshoppergeography.com
A Brit-szigetekForrás: grasshoppergeography.com
NémetországForrás: grasshoppergeography.com

Kartográfia témákkal az alábbi cikkeinkben foglalkoztunk korábban: