Szűcs Róbert geoinformatikus világhírű lett művészien átszínezett vízrajzi térképeivel

2019.02.07. · tudomány

Egymás után csodálkoznak rá az utóbbi időben a külföldi sajtóorgánumok a CNN-től az Atlas Obscurán át a BigThink-ig az angliai Birminghamben élő Szűcs Róbert térképeire, amelyek a világ folyóvizeit ábrázolják, aprólékos munkával átszínezve.

Szűcs, aki a harmincas éveinek elején jár, és a Szegedi Egyetemen szerezte kartográfusi végzettségét, a hozzáférhető legrészletesebb kormányzati és tudományos vízrajzi adatbázisok alapján, a GIS nevű szabad forráskódú geodéziai és térinformatikai rendszerrel rajzolta újra a Föld kontinenseinek érrendszerét. Nagy felbontású térképeket használva a jelentősebb vízgyűjtő területek felszíni folyóvízhálózatait emeli ki, amelyeket aztán átszínez.

„Mindig is akartam egy jó kis folyótérképet készíteni, mert a tankönyvekben lévőket elég unalmasnak találtam” – mondta a Qubitnek a geoinformatikus, aki hosszú évek kísérletezése után készítette el az alábbi térképeket.

A jelenleg újféle városi térképen dolgozó Szűcs további vízrajzi és domborzati, illetve demográfiai térképei nagyobb felbontásban a saját honlapján tekinthetők meg.

Szűcs Róbert világtérképe
photo_camera Szűcs Róbert világtérképe Forrás: grasshoppergeography.com
Afrika és Madagaszkár
photo_camera Afrika és Madagaszkár Forrás: grasshoppergeography.com
Európa vízrajza...
photo_camera Európa Forrás: grasshoppergeography.com
Ausztrália
photo_camera Ausztrália Forrás: grasshoppergeography.com
A Brit-szigetek
photo_camera A Brit-szigetek Forrás: grasshoppergeography.com
Németország
photo_camera Németország Forrás: grasshoppergeography.com

Kartográfia témákkal az alábbi cikkeinkben foglalkoztunk korábban:

link Forrás
link Forrás