Súlyos támadásokat indítanak hajók ellen a Spanyolországnál garázdálkodó orkák

2020.09.14. · tudomány

Az elmúlt két hónapban rendszeresen orkák, azaz kardszárnyú delfinek támadják a kisebb hajókat a spanyol és a portugál partoknál. Több hajó súlyosan megsérült, két hajónak darabok törtek le a kormánylapátjából, és legalább egy matróz megsérült a tengeri emlősök eddigi garázdálkodásai során.

A legutóbbi támadás péntek délután történt az északnyugat-spanyolországi A Coruña közelében: amikor a Halcyon Yachts 11 méteres hajójával elindultak az Egyesült Királyság felé, egy gyilkos bálna úgy döntött, hogy megtámadja a hajó farát, és legalább tizenötször neki is úszott a hajótestnek – mondta Pete Green, a cég ügyvezető igazgatója. A hajó kormányozhatatlanná vált, így a kikötőbe vontatták, hogy felmérjék a károkat.

Nagyjából ezzel egy időben rádión érkezett a figyelmeztetés, hogy onnan száz kilométerre délre, Vigónál orkákat láttak két nem sokkal korábban történt ütközés közelében. Augusztus 30-án egy francia zászló alatt közlekedő hajóról értesítették a parti őrséget, hogy kardszárnyú delfinek támadják a hajót. Ugyanazon a napon, de kicsit később a spanyol haditengerészet Mirfak nevű jachtjának tört le a kormánylapátja az orkákkal való találkozás következtében. A Guardian videója valamelyest érzékelteti, milyen lehet ilyen támadást átélni:

link Forrás

Az Orcinus orca a delfinfélék családjának legnagyobb tagja, a kifejlett hímek 6-8, a nőstények 5-7 méteresek, tömegük 3-6 tonna, csapatosan a náluk sokkal nagyobb bálnákat is megtámadják. Az orkakutatók szerint a kardszárnyú delfinek igen kíváncsi és élénk társasági életet élő lények, az is normális viselkedésnek tekinthető részükről, ha közelről követnek egy hajót, vagy érdeklődnek a kormánylapátja iránt, de ilyen erejű támadások eddig nem történtek, pláne sorozatosan.

A spanyol tengerészeti hatóság figyelmeztette a hajósokat, hogy tartsák magukat távol a gyilkos bálnáktól, de a tengerészek júliusi-augusztusi beszámolói alapján ez nem is olyan egyszerű: legalább egy csapat van (a monogám orkák általában 5-20 tagú családban élnek, amit egy-egy idősebb nőstény vezet), amely kifejezetten utazik a hajókra, ami a kutatók szerint „merőben szokatlan” és „aggasztó” viselkedés. Még korai elméleteket felállítani arról, hogy miért vegzálják a hajókat, de ismerőik szerint ez a magatartás stresszre utal az orkák veszélyeztetett populációjában.

Szervezett támadások sorozata

Victoria Morris július 29-én egy 14 méteres szállítóhajót kormányzott a délnyugat-spanyolországi Trafalgar-fok közelében, amikor 9 orka vette körbe a hajót. A kardszárnyúak több mint egy órán át döngették a hajótestet, el is forgatva azt 180 fokkal, eközben megbénították a motort, és eltörték a kormánylapátot, miközben hangos füttyszóval kommunikáltak. Morris szerint a támadás teljesen szervezettnek tűnt.

Ugyanazon a héten, ugyanazon a környéken egy másik hajó 50 percig állta a vízi emlősök támadásait, és a roham során csaknem kificamodott a kormányos válla. Az előző éjjel, éjfél előtt nem sokkal egy brit házaspár 13 méteres jachtját valami hirtelen megállította, majd többször körbeforgatta a tengelye körül, a feleség szerint még meg is emelkedett kissé a hajótest.

Ugyanazon az estén egy Nick Giles nevű ember egyedül haladt tíz méter hosszú hajójával, amikor szörnyű csattanást hallott, mintha nagykalapáccsal csaptak volna le, majd a kormány kereke „hihetetlen erővel forogni kezdett”, a hajó 180 fokkal elfordult, és kissé megemelkedett. Giles szerint 15 percig a kormányzás minimális lehetősége nélkül lökdösték a hajót a vízen.

Nem tudni, hogy az összes incidens ugyanahhoz a harcias Atlanti-óceáni orkacsaládhoz köthető-e, de valószínű. Ruth Esteban, aki sokáig tanulmányozta a Gibraltár környékén élő kardszárnyú delfineket, azt mondta, szerinte valószínűtlen, hogy két csapat is ilyen szokatlan viselkedést mutasson. Az orkák rendszerint mindig szeptemberben úsznak fel délről, a Cádizi-öböl felől a Vizcayai-öbölig, követve a tonhalakat – mondta Alfredo López, egy a galíciai tengeri emlősöket vizsgáló kutatás koordinátora.

A szállítóhajóját vesztő Morrist az orkatámadás után áthelyezték egy másik hajóra, jelenleg éppen dél felé halad a nyugat-spanyolországi partoknál. Pénteken kora reggel a rádió megint orkák jelenlétére figyelmeztetett, 5 mérföldre Morristól. A legutóbbi élmény után Morris jobbnak látta inkább elkerülni a találkozót, de végzett természettudósként szeretné a tengeri élővilágot, azon belül pedig a megváltozott viselkedésű orkákat is tanulmányozni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás