Magyar kvantumkommunikációs hálózatot épít a Wigner új laboratóriuma

2020.09.30. · tudomány

Idén 17 nemzeti laboratórium és egy kutatólaboratórium nyílik Magyarországon, és ebből kettő a Wigner Fizikai Kutatóközpontban – írta szerdán közleményben a Wigner.

A Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium konzorciumvezetője a Wigner Fizikai Kutatóközpont, Domokos Péter szakmai vezetésével. A labor stratégiai céljai közé tartozik egy olyan regionális kvantumkommunikációs hálózat létrehozása, amely csatlakoztatható az Európai Unióban tervezett kvantuminternethez.

A tervek szerint a laborban fotonokon, atomokon és mesterséges atomokon alapuló hardverkomponenseket fejlesztenek kvantuminformatikai műveletekhez, amihez elengedhetetlen a laboratóriumi háttér nemzetközi színvonalú fenntartása, emellett a kvantumszámításban élvonalbeli tudással rendelkező, a kvantumszámítógépeket felhasználóként alkalmazni tudó hazai szakértelem felépítése.

A laboratórium konzorciumi tagjai a Wigner FK mellett a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara, a BME Természettudományi Kara, az ELTE Informatikai Kara és az ELTE Természettudományi Kara.

Magyarok a második kvantumforradalomban

A kvantumtechnológiában elért tudományos és műszaki fejlődés eljutott arra a szintre, hogy a kutatási eredmények lépésről lépésre átültethetővé váltak a gyakorlatba. Ez az úgynevezett második kvantumforradalom hatalmas kihívást jelent mind a világ, mind Magyarország számára, és a legjobb szakemberek összefogását igényli.

Az új kvantumlaboratórium ezeknek a hazai mérnököknek, fizikusoknak, matematikusoknak és informatikusoknak az összefogását is célul tűzte ki. A szándék az, hogy Magyarország is méltó helyet foglaljon el a második kvantumforradalom élmezőnyében – olvasható a Wigner közleményében.

Nanoplazmonikus Lézeres Fúziós Kutatólaboratórium, helló!

Az emberiség egyik legnagyobb problémája a hatékony és fenntartható energiatermelés, és az egyik legígéretesebb megoldási lehetőség erre a problémára a fúziós energiatermelés megvalósítása. Szintén a Wigner Fizikai Kutatóközpontban kezdheti meg működését a Nanoplazmonikus Lézeres Fúziós Kutatólaboratórium, Biró Tamás szakmai vezetésével. A labor fő célja a lézeres begyújtású fúzió hatékonyságának a plazmonhatás révén történő növelése.

A Nanoplazmonikus Lézeres Fúziós Kutatólaboratórium ultrarövid lézerimpulzussal indukált plazmonok (kollektív elektrongerjesztések) hatásait vizsgálja az inerciális fúzió technikájának fejlesztését megalapozó, úttörő módon.

Az inerciális fúzió a szabályozott magfúziónak az a módja, ahol a fúziós anyagot nagyenergiájú, jelen esetben lézernyalábokkal nyomják össze, így hozva létre a fúzió feltételeit. Az eddigi eredmények alapján ez a módszer hatékonyabbá és gazdaságosabbá teheti az atommag-fúzió begyújtását, ezzel új, innovatív megoldást kínál.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás