„Jövünk, Mars!” – tweetelte Elon Musk, miután teszt közben felrobbant a SpaceX rakétája

2020.12.10. · TECH

Sikeres tesztrepülés után, földet éréskor robbant fel a SpaceX új rakétarendszere, a Starship legújabb prototípusa szerdán, a texasi Boca Chicában. A teszten először repült volna 12 500 méter magasra a három új Raptor hajtóművel felszerelt rakéta (nem tudni, végül elérte-e ezt a magasságot), de hat és fél perc után, az automatikus leszállási kísérlet közben felrobbant.

link Forrás

Mint kiderült, a rakéta kiegyenlítő tartályának nyomása alacsony volt, ezért érkezett túl gyorsan a föld felé, végül robbanást okozva. Nem ez volt a Starship-tesztek történetének első látványos robbanása: májusban röviddel a hajtóművek begyújtása után kapott lángra egy prototípus, majd először augusztusban sikerült probléma nélkül tesztelni.

Elon Musk, akinek reményei szerint a Starship 2024-ben már embereket szállítana a Marsra, mindenesetre nem búslakodott a baleset láttán. Miután a Twitteren a sikeres felszállást és az automatizmusokat dicsérte, megköszönte a texasiaknak (új földijeinek) a támogatást, és a robbanás ellenére azt írta, hogy az adatok biztatóak, és csak ez számít. Meg azt, hogy: „Jövünk, Mars!”.

link Forrás

A Starship SN8 nevű prototípusának tesztelését kedden hajtották volna végre, de akkor a Raptor hajtóművekkel volt valami probléma, és az okosrakéta felszállás előtt egy másodperccel automatikusan megszakította a folyamatot. A két fokozatból álló Starship végső változata 120 méter magas és 9 méter széles lesz, és körülbelül 100 tonnás rakományt tud majd alacsony Föld körüli pályára szállítani.

A NASA 135 millió dollárral támogatta a Starship fejlesztését, hogy – két másik céggel együtt – akár már a Holdra való visszatérést célzó Artemis-programban fel lehessen használni a technológiáját.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás