Először szállt fel sikeresen az űrhajó, amivel a SpaceX embereket küldene a Marsra

2020.08.05. · TECH

Nagy napjai vannak Elon Musknak. A Tesla-részvények szárnyalásának köszönhetően a világ ötödik leggazdagabb emberévé vált; űrvállalkozása, a SpaceX Crew Dragon űrhajója visszatért a Földre történelmi küldetéséből; kedden pedig az emberes Hold- és Mars-utazásokra tervezett űrhajó, a Starship eddigi legnagyobb prototípusa is sikeresen fel- és leszállt, története során először.

link Forrás

A két fokozatból álló Starship végső változata 120 méter magas és 9 méter széles lesz, és körülbelül 100 tonnás rakományt tud majd alacsony Föld körüli pályára szállítani. Az űrhajó a világ legnehezebb hordozórakétáján, a Super Heavyn indul majd a világűrbe a jövőben, és a cég legfejlettebb rakétahajtóművét, a Raptort veszi majd igénybe.

A kedden tesztelt, leginkább egy gabonasilóra emlékeztető Starship SN5-öt egyelőre csak egyetlen Raptor hajtotta a tervezett hat helyett, az orrkúpot pedig egy tömeget szimuláló nehezék helyettesítette a prototípuson.

link Forrás

A texasi Boca Chicából fellőtt SN5 az első méretarányos Starship-prototípus, amely sikeresen hajtotta végre az ugrásnak is nevezett fel- és leszállást – a korábbi négy űrhajó mind felrobbant a tesztelés során, mielőtt a levegőbe emelkedett volna. Az ugrásos tesztek célja az irányított landolás lehetőségeinek vizsgálata, amelynek segítségével a tervek szerint a Hold és a Mars felszínére is le tud majd ereszkedni szépen lassan, valahogy úgy, ahogy a Falcon 9 rakéták szoktak landolni az óceánban úszó platformon.

A 150 méteres ugrás egyébként már a második a Starship történetében, igaz, a 2019 augusztusában történt ugrást egy sokkal kisebb méretű prototípussal, a Starhopperrel hajtották végre.

Mivel az SN5 az első méretarányos Starship, amely túlélte a tesztfázist, még nem tudni, hogy újra felhasználják-e majd, de a SpaceX fokozott tempójú prototípus-politikájának köszönhetően már fel is építették az SN6-ot. A Starship a jövőbeli tesztek során egyre több Raptorral felszerelve, egyre magasabbra repül majd, és a tervek szerint 2021-ben már rakományt szállíthat az űrbe, és versenyben van az Artemis-programban való részvételért is, amelynek keretében az Egyesült Államok 2024-ben embert küldene a Holdra.

Kapcsolódó cikkek:

link Forrás
link Forrás