7 napon belül időpont, 3 napon belül lelet: felpörgetik az MR- és CT-vizsgálatokat Budapesten

2020.12.15. · tudomány

Külön telefonos diszpécserközponton és email-címen várja azoknak a daganatos betegeknek a jelentkezését a Semmelweis Egyetem, akik a budapesti onkológiai program keretében kaptak beutalást CT- és MR-vizsgálatokra. A Fővárosi Önkormányzat az atlétikai stadion megépüléséért cserébe 5 év alatt ötvenmilliárd forint támogatást kap az államtól, és az első, kétmilliárd forintos részletet arra fordította, hogy több tízezer CT- és MR-vizsgálatot vásároljon – ez az onkológiai program.

A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikája létrehozta a Budapest onko-vonalat, és mint az egyetem keddi közleményében írják,

az ott bejelentkező fővárosi lakosok 7 napon belül időpontot kapnak, a leletük pedig 3 napon belül elkészül.

A program keretében a fővárosban bejelentett állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők utalhatók be. Azok jelentkezését várják, akiknél daganatos betegség gyanúja áll fenn, és képalkotó vizsgálatra van szükségük, illetve természetesen azokét is, akik már kezelés alatt állnak, és a terápia hatékonyságát ellenőrző kontrollvizsgálat szakmailag indokolt.

Fontos, hogy az érintetteket ne riassza el a járványhelyzet a vizsgálatokon való részvételtől, hiszen a daganatos betegségek gyógyításának kulcsa a mielőbbi diagnózis – idézték a közleményben Maurovich-Horvat Pált, az egyetemi vizsgálatokat koordináló Orvosi Képalkotó Klinika igazgatóját. „A Semmelweis Egyetemen mindent megteszünk azért, hogy maximális járványügyi biztonságot nyújtsunk, a CT-és MR-vizsgálókban például a legmodernebb technikát, önjáró robotot is alkalmazunk a fertőtlenítéshez” – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy az előjegyzést is úgy alakították ki, hogy ne várakozzanak sokan egyszerre. Ezért alapvetően fontos, hogy mindenki pontosan az időpontra érkezzen, ne sokkal előbb.

A 06 20 825 8827 telefonszámon Siraki Krisztina koordinátor fogadja a hívásokat hétfőtől péntekig 8 és 18, szombaton 8 és 12 óra között. Időpont a bponko@semmelweis-univ.hu e-mail címen is kérhető.

Az Orvosi Képalkotó Klinika 3 CT- és 2 MR-készülékkel, a Transzplantációs Klinika 1 CT-vel, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika 1 CT-vel és 1 MR-rel vesz részt a programban, amelynek keretében havi szinten 650 CT-vizsgálat és 350 MRI-vizsgálat történik. Hétköznap este 10 óráig, valamint szombatra is adnak ki időpontokat a várakozási idők rövidítése érdekében.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás