Magyarországon a legmagasabb a rák miatti halálozási ráta az unióban

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

2016-ban százezer lakosra 345 rák miatti haláleset jutott Magyarországon, ez a legnagyobb arány az Európai Unión belül – derült ki az Eurostat kedden, a rákellenes világnapon közzétett statisztikáiból.

A tagállamok (és EU-n kívüli európai országok) kötelező adatszolgáltatásán alapuló statisztika szerint Horvátországban, Szlovákiában és Szlovéniában sem sokkal jobb a helyzet, ott is rendre háromszáz feletti esetszám jut százezer lakosra. A skála másik végén mediterrán és skandináv országok találhatók főként: az élen Ciprus, Finnország és Málta áll 194, 200, illetve 221 esettel százezer lakosra vetítve. 

Az uniós átlag 257 eset, ami stabil, de lassú javulást mutat a 2011-ben mért 266-hoz képest.

A Magyarországon mért 345 eset/százezer fő egyébként lassú javulást jelent az előző évek rák miatti halálozási rátáihoz képest: a részletes adatok szerint 2011-ben 357, 2012-ben 361, 2013-ban 352, 2014-ben 348, 2015-ben pedig 346 eset jutott százezer magyar lakosra. Ezekkel az értékekkel minden évben megelőztük az EU összes többi tagállamát.

Már a halálesetek több mint negyede rák miatt történik

2016-ban egyébként csaknem 1,2 millió volt azoknak a száma, akik rákban haláloztak el az Európai Unióban; a rák már az összes haláleset 26 százalékáért felel. Az elhalálozottak között nagyobb arányban voltak a férfiak (656 ezer), mint a nők (512 ezer); a férfiak 29 százaléka rák miatt halt meg az adott évben, míg a nőknél ez az arány csak 23 százalék volt. 

Az összes rák miatti halálesetből 289 ezret a 65 év alatti populáció adott, a korcsoportban az összes haláleset 37 százaléka a rák számlájára írható, míg a 65 év feletti korosztályban ez az arány 23 százalék.

A férfiak esetében a tüdő-, a nőknél a mellrák a leghalálosabb. A leggyakoribb fatális daganattípus a tüdőrák, amely összességében 239 ezer embert ölt meg 2016-ban, ez az összes eset 20 százaléka. Vastag-, illetve végbélrák miatt 140 ezer ember halálozott el, mellrák miatt 85 ezer, a hasnyálmirigyrák 65 ezer ember életébe került 2016-ban. A rák miatt elhalálozott férfiak 10 százalékának (65 ezer embernek) prosztatarák volt az alapbetegsége.

A rákellenes világnap alkalmából nyilatkozott kedden Kásler Miklós miniszter, az egészségügyért is felelős Emmi vezetője: mint mondta, minden feltétel adott idehaza a daganatos betegségek gyógyításához, és Magyarország Európában elsők között állította össze a nemzeti rákellenes programot. Hozzátette, mind a labordiagnosztika, mind a modern eszközpark rendelkezésre áll, és „Magyarországon minden rákellenes gyógyszer ingyenesen hozzáférhető”.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: