A koronavírus és a járvány foglalkoztatta leginkább a Qubitet 2020-ban

2021.01.15. · tudomány

A 2020 elején kitört világjárvány az élet minden területén, de igazán kiemelten talán éppen a megoldást kereső tudományban és az emberek tájékoztatását végző újságírásban jutott központi szerephez. Ennek rövid, nem reprenzatítv elemzése céljából megnéztük, hogyan festett a Qubit tudományos cikkeinek tématérképe 2020-ban.

Ehhez alapul szolgált a Qubit történetében eddig megjelent nagyjából 3500 tudományos cikk körülbelül harmada, egészen pontosan 1247 tavaly született írás. A témák felderítésében segítségünkre voltak a cikkek végén feltüntetett kulcsszavak.

Az 1247 cikket automatizáltam, számítógépes adatfeldolgozási módszerekkel beolvasva azt látjuk, hogy bennük összesen 7627 kulcsszó került megemlítésre, amelyekből 3436 egyedi. A három leggyakoribb pedig a 323 alkalommal szereplő 'koronavírus', a 311 cikkhez bejegyzett 'covid-19', és a 156 említéssel bíró 'járvány'.

Mit üzennek a kulcsszavak?

Bár a kulcsszavak gyakorisága önmagában sejteti a fő irányokat, sokkal világosabbá válik mindez, ha a hálózattudomány szemüvegkén keresztül nézünk az adatokra, vagyis feltesszük a kérdést, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a különböző kulcsszavak, és ezáltal milyen fő publikációs témák rajzolódnak ki. A kapcsolódás alapja az azonos cikkekben történő említés. Vagyis a kulcsszavak mint csomópontok között akkor fut kapcsolat, ha ugyanazon cikk említi őket, ennek megfelelően pedig minél több cikk említ két kulcsszót egyszerre, annál erősebb lesz a kapcsolat ezen csomópontok között.


Ezzel a szabállyal egy 3436 csomópontból és 18 979 közöttük futó kapcsolatból álló hálóhoz érkezünk. Ha ebből a hálózatból kiszűrjük azokat gyenge kapcsolatokat, amik pusztán egy-egy cikk megjelenésére vezethetők vissza, vagyis a két kulcsszó csak egyszer került közös említésre, eljutunk az ábrán bemutatott, 649 csomópontból és 1673 huzalból álló szűkített hálóhoz. A hálózat csomópontjainak mérete arányos az őket említő cikkek számával, színek pedig az azonos hálózati közösségbe, vagyis gyakorlatilag azonos témába eső kulcsszavakat jelöli.

photo_camera A Qubit 2020-as tudományos cikkeinek témahálózata Forrás: Janosov Milán / Csizik Balázs

A színezésből jól látszik, hogy a cikkek körülbelül harmada kapcsolódik a COVID-19, érintve annak különböző variánsait, a tesztelés témáját, az oltás fejlesztésének és beadásának híreit vagy a járványhelyzet pszichológiai aspektusait. Sötét ciklámen színnel láthatjuk a CEU által rendezett előadássorozat, a Határtalan Tudás eseményeit (a háló bal oldalán), míg világos ciklámen színnel az Ész Ventura fejtörőt (a háló jobb oldala).

A járványos cikkeket követő legnagyobb terület az űrkutatás, azt követi az etológia, a klímaváltozás, majd a régészet és a történelem. Érdekesség, hogy külön csoportként jelent meg az MTA elnökválasztásáról szóló cikkek sorozata. A csoportok részletes kifejtése a csomópontok számosságával és a számozott csomópontok megnevezéseivel az alábbi ábrán látható, a hálózathoz igazodó színkódokat követve.

A Qubit 2020-as tudományos cikkeiben szereplő kulcsszavak eloszlása logaritmikus skálán
photo_camera A Qubit 2020-as tudományos cikkeiben szereplő kulcsszavak eloszlása logaritmikus skálán Forrás: Janosov Milán / Csizik Balázs


A szerző hálózatkutató, fizikus, a CEU Hálózat- és Adattudományi Tanszékének doktorjelöltje. Az elemzés vizualizációs és dizájnelemeinek megalkotásában Csizik Balázs működött közre.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás