A világ száz legjobbja között van a Semmelweis Egyetem a kardiovaszkuláris képzési területen

2021.02.16. · tudomány

Több szakterületi listán is javított korábbi pozícióján a Semmelweis Egyetem (SE) az amerikai „US News Best Global Universities” 2021-es világrangsorában.

Az egyetem honlapján olvasható közlemény szerint összesen 8 orvos- és egészségtudományi területen került fel a rangsorra az egyetem. A legjobb helyezést a „Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer” szakterületi rangsorban érte el az intézmény, amelyet idén a világ 87. legjobbjaként jegyeznek a lista szerkesztői. Semmelweis ezzel 25 helyet javított a tavalyi eredményéhez képest.

A közlemény szerint az egyes indikátorok elemzéséből látható, hogy ezen a szakterületen kiemelkedő az egyetemi közlemények nemzetközi szintű idézettsége, ebből a szempontból a 17. helyet érte el az intézmény. Az erre vonatkozó mutató azt vizsgálta, hogy az egyetemhez köthető összes, ezen a területen megjelent tudományos közlemény mekkora része tartozik a világ legtöbbet idézett publikációinak felső egy százalékába.

A korábbi helyezéshez képest az egyetem előre lépett a „Klinikai orvostudomány” (200. hely), az „Onkológia” (217. hely), a „Biológia és biokémia” (321. hely) szakterületi rangsorokban is. A 2021-ben a listán újként megjelent „Endokrinológia és metabolizmus” területen a 155., sejtbiológiában a 202., ideg- és viselkedéstudományban a 306. , míg molekuláris biológia és genetika szakterületen a 345. helyen áll a Semmelweis.

A rangsor készítői 13 indikátor alapján hasonlították össze az egyetemeket, ezek többsége az objektíven mérhető tudományos teljesítménnyel van összefüggésben (például a publikációk száma és aránya, idézettség, nemzetközi együttműködések), míg két indikátor a reputációs felmérésen alapul. A rangsorban több mint 80 ország közel 1500 felsőoktatási intézménye szerepel.

(Via Semmelweis Egyetem)

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás