A legjobb magyar egyetem is lecsúszott a QS egyetemi ranglistáján

2020.06.10. · tudomány

Továbbra is a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyar egyetem a legfrissebb, 2021-es Quacquarelli Symonds (QS) ranglistán. Az SZTE idén az 501-510. helyen áll, amivel a Magyarországon a legjobb egyetemnek számít – írta szerdai közleményében az intézmény. A tavaly februári összesített intézményi listán az SZTE még a 470. helyezést érte el.

A világ egyik legelismertebb, felsőoktatási tevékenységeket minősítő cége, a brit QS június 10-én tette közzé legfrissebb toplistáját. Ezen idén 93 ország több mint ezer felsőoktatási intézményét rangsorolták 6 szempont alapján. A lista összeállításakor az akadémiai szféra és a munkáltatók értékelését, a tudományos munkák idézettségét, az oktatók és a hallgatók arányát, valamint a külföldi hallgatók és oktatók számát veszik figyelembe.

Az intézmények 2021-es toplistája a tavalyihoz igen hasonló, csak a hatodik és a hetedik helyezett cserélt helyet, idén az ETH Zürichet a Cambridge-i Egyetemnél többre értékelték a minősítők.

  1. Massachusetts Institute of Technology (MIT), USA

  2. Stanford University, USA

  3. Harvard University, USA

  4. California Institute of Technology (Caltech), USA

  5. University of Oxford, UK

  6. ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology, Svájc

  7. University of Cambridge, UK

  8. Imperial College London, UK

  9. University of Chicago, USA

  10. University College London (UCL), UK

A listán helyezést elérő további magyar intézmények a következők: Debreceni Egyetem (521-530. hely), Eötvös Loránd Tudományegyetem (601-650. hely), a Pécsi Tudományegyetem (651-700. hely), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (801-1000. hely), a Corvinus Egyetem (801-1000. hely, közvetlenül a BME után), a Szent István Egyetem (801-1000. hely) és a Miskolci Egyetem (801-1000. hely).

A CEU tarol a különlistákon

A tudományterületekre bontott listák közül a művészeti és humán tudományos területen az előkelő 120. helyen találjuk meg a CEU-t. A részben Bécsbe költözött magánegyetem eközben nem található meg az összesített rangsorban, aminek az az oka, hogy az összintézményi listákon követelmény a BA, vagyis az alapfokú képzés is, a CEU pedig nem kínál ilyet. A következő magyar szereplő ezen a különlistán az ELTE, amely a 371. helyezést érte el.

A CEU ugyancsak a legjobb kétszáz között szerepel (a 178. helyen) a társadalomtudományok és menedzsment listán. Ebbe a rangsorba Magyarországról még a Corvinusnak sikerült bekerülnie, a 401-450. helyen végzett.

Előadóművészet kategóriában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a 47. helyezést érte el 102 versenyző közül, míg az előző évben az 51-100. helyig jutott.

A műszaki egyetemek listáján a BME a 295. helyen végzett, míg az orvos- és élettudományoknak nevezett területen a Semmelweis Egyetem ugyancsak a 295., a Debreceni Egyetem a 401-450., a Szegedi Tudományegyetem pedig a 451-500. helyen szerepel.

A természettudományok területén az ELTE az első magyar említés, ebben a tárgykörben a budapesti intézmény a 318. helyen végzett, a BME pedig a 451-500. helyre jutott fel.

Vitatott rangsorok

Az egyetemi rangsorok évek óta vérre menő viták tárgyát képezik. Az egyik legnagyobb probléma, hogy az egyes listák nemigen hasonlíthatók össze egymással, mert mást és mást mérnek. A listázás leggyengébb pontja a kritikusok szerint a „független” kritikusok kérdőíves megkérdezése. Már az is kérdéses, hogy az egyes tudományterületek elismert (Nobel- vagy egyéb díjas) képviselői, vagy az ipari szereplők véleménye mennyire elfogulatlan, de akadnak listák, amelyek készítéséhez még egyetemi rektorok és dékánok véleményét is kikérik, ami végképp ellehetetleníti a hiteles rangsorok felállítását.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás