Egy hacker Game Boy-ból épített bitcoinbányász gépet

2021.03.30. · TECH

Hogy a legjobb videókártyák ma már nem a játékosoknál, hanem kriptovaluta-bányászatra használt gépekben kötnek ki, óriási közhely. Vannak, akik nem zavartatják magukat, és bármilyen hardverből képesek bányászgépet eszkábálni. Itt van például a StackSmashing YouTube-csatornát üzemeltető hacker esete, aki kézikonzol-alapú bányászgépet készített egy Game Boy, egy Raspberri Pi Pico és egy hagyományos számítógép felhasználásával.

A kriptovaluta-bányászatra a kiegészítő hardverek alkalmasabbak lennének, mint egy gyári Game Boy (emlékeztető: a monokróm kijelzős konzolt egy 4,19 megahertz órajelű Sharp LR35902 processzor hajtja meg), de ez nem is csoda: a Nintendo konzolja húsz évvel előzte meg a bitcoin megjelenését. A bányászathoz ugyanakkor a kiegészítőkre is szükség volt, mert a Game Boy nem tud az internetre csatlakozni, és nem tudná tárolni a teljes bitcoinláncot.

Hogy megkerülje ezeket az akadályokat, a StackSmashing a Raspberri Pi Picót és egy Game Boy linkkábelt használt arra, hogy csatlakoztassa a kézikonzolt a bitcoin-csomópontként üzemelő számítógéphez. A hashelés műveletét egy írható kártyán tárolható program végzi el, és bányászat közben animációt is megjelenít a konzol képernyőjén.

link Forrás

A művelet sebessége – finoman szólva – hagy némi kívánnivalót maga után. A Game Boy másodpercenként 0,8 hash műveletet tud elvégezni; ezzel szemben a leggyorsabb ASIC bányászgépek másodpercenként 100 terahash műveletet hajthatnak végre. Mivel ez 125 ezer milliárdszoros sebességkülönbséget jelent, sejthető, hogy nagyjából az univerzum pusztulásáig kéne várni arra, hogy a Game Boy kibányásszon egyetlen bitcoint. Mivel azonban a hardver képes egy új bitcoin-blokklánc előállítására, kijelenthető, hogy a Game Boy mégiscsak alkalmas kriptovaluta-bányászatra.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás