Skandinávia bitcoin-nagyhatalom lehet az olcsó áram miatt

2020.12.29. · TECH

Az elmúlt 20 évben az időjárás nedvességének köszönhetően a hidroelektromos erőművekben előállított áram olcsóbb, mint valaha; így fordulhatott elő, hogy Svédországban és Norvégiában igen alacsonyra csökkentek az energiaárak. Mindez egybeesett azzal az időszakkal, amikor a virtuális valuta, a bitcoin értéke csaknem a négyszeresére nőtt.

A bitcoint óriási, nem ritkán repülőgéphangár-méretű számítógépes farmokon gyártják, amik komplex algoritmusokat dolgoznak fel. Mindehhez rengeteg energiára van szükség; a nagyobb bitcoinfarmok annyi áramot fogyasztanak, amennyi hetvenezer háztartásnak elég lenne. Az energiaárak miatt sok nagy bitcoingyártó olyan helyekre telepíti a farmjait, ahol olcsó az energia előállítása – például Kínába, Kazahsztánba és Kanadába. A virtuális valuták alacsony ára és magas költségei miatt sokáig gyenge volt a bitcoinbányászatból fakadó, lefölözhető különbözet, de az elmúlt évben a beruházás jövedelmezősége csaknem a háromszorosára nőtt.

A szokatlanul nedves időjárás és az enyhe hőmérséklet a skandináv régióban a víztározókban tárolt víz mennyisége két évtizedes csúcsot döntött. Ennek köszönhetően az elektromos áram ára a nulla közelébe csökkent, de az átlagos energiaárak így sem érték el a németországi költségek harmadát.

A Nemzetközi Energiaügynökség harminc tagországa közül tavaly Norvégiában volt a legalacsonyabb az ipari felhasználásra szánt energia ára, de a háztartási energia ára is az egyik legalacsonyabb volt – még a kriptovaluta-nagyhatalomnak számító Izlandot is sikerült megelőzniük.

„Ezek az árak a legalacsonyabbak az egész világon, ha eltekintünk a költségektől és az adóktól. Idén nyáron pedig azt láthattuk, hogy ezek az alacsony értékek hosszú időn át megmaradhatnak.”

mondta a Bloombergnek Tor Reier Lilleholt, a norvégiai Wattsight AS tanácsadó cég vezető elemzője.

A skandináv régióban felhasznált energia környezetvédelmi szempontból is előnyös, mivel szinte karbonsemleges forrásból, elsősorban szél-, víz- és atomerőművekből származik. Az intézményi befektetők számára ez fontos szempont, márpedig az ő érdeklődésük az egyik legnagyobb hajtóerő az áremelkedés mögött. Az északi régióból származó bitcoin pedig csökkentheti a kriptovaluták politikai kockázatát. Ahogy a gyártók érdeklődése Kína felől a skandináv államok felé fordul, a befektetők egyre nagyobb potenciált láthatnak a bitcoinban, mivel így biztosítható a számukra fontos átláthatóság, stabilitás és biztonság.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás