Ekkora hisztéria még sosem övezte egy videokártya megjelenését

2020.09.18. · TECH

Egy játékkonzol vagy egy új Apple termék megjelenése mindig nagy felhajtással jár: sajtókonferenciákkal, termékbemutatókkal és launch partikkal, meg a boltok előtt kígyózó sorokban álló/alvó emberekkel. Ez a CNN ingerküszöbét is megüti, az új videokártyák megjelenéséről viszont a szaklapok mínuszos híreiből értesülhetünk. Érthető: ezek nagy teljesítményű hardverkomponensek, amik a meglévő szoftverek felbontását és képfrissítési sebességét növelik, míg a Sony Playstationje vagy az Apple iPhone-ja önálló, mégis komplex termékek: van saját ökoszisztémájuk, egyedi szoftverkínálatuk, meg százmilliós rajongótáboruk.

Ilyen előzmények után meglepő, hogy mekkora indulatokat kavart az új Nvidia-kártya, az RTX 3080 megjelenése.

Pixar-film, valós időben

A 699 dollárért kínált RTX 3080 csütörtök reggel 9 óta kapható az Egyesült Államokban. Pontosabban kapható volt, mert rövid időn belül elkapkodták az összeset. Az Amazon, a Newegg és a Best Byte készletei pillanatok alatt kiürültek, és az Nvidia honlapján listázott viszonteladók sem jártak jobban. Kísérőjelenség: hoppon maradt vásárlók, dühös rajongók és bocsánatkérő közlemények – no meg a megszerzett kártyákat brutális, több ezer dolláros felárral kínáló dealerek az aukciós oldalakon.

De mi ez a felhajtás egy videokártya körül? Miért ilyen nagy szám az RTX 3080? Ezért:

link Forrás

A grafikus processzor olyan színvonalú grafikát mozgat, amilyet csak a Pixar animációs filmjeiben láthattunk – viszont az RTX 3080 ezt valós időben számolja ki. Bár ehhez erős tápegységre is szükség van, az RTX 3080 simán elboldogul a 4K felbontású játékokkal, ráadásul az újabb grafikus technológiákat, például a DLSS-t és a valós idejű ray tracinget is támogatja.

És ez csak a középkategória. A csúcsmodell az egy hét múlva boltokba kerülő, 1500 dolláros RTX 3090 lesz, ami 8K felbontású játékoknál is simán tartja a 60 képkocka/másodperces sebességet. Lesz egy kisebb teljesítményű kártya is, a 499 dolláros RTX 3070, de elnézve a készletfelhalmozási problémákat, nem lenne meglepő, ha az Nvidia azokból sem tudna eleget gyártani.

Tízdarabos nyitókészlet, összeomló webáruházak

Egy twitterező arra panaszkodott, hogy két napig kempingezett a helyi Micro Center előtt, hogy megszerezhessen egyet a 11 darabos készletből. Egy másik felhasználó képet is posztolt a helyi elektronikai üzlet előtti sorról; a fotó még azelőtt készült, hogy a tulajdonos tájékoztatta volna a 30-40 egybegyűltet, hogy csak 10 kártyát kapott.

link Forrás

Az online vásárlók sem jártak sokkal jobban: volt, aki egyszerre több viszonteladónál próbálta megvásárolni a kártyát, hogy biztosan jusson neki, de végül sehonnan sem kapott. A terhelést az Nvidia hivatalos honlapja sem bírta. A másodpercek alatt elkapkodott nyitókészlet egy része az eBayen kötött ki, ahol egyes viszonteladók több ezer dolláros felárral kínálják az RTX 3080-at.

Az Nvidia twitteres győzelmi jelentését hamarosan elárasztották a dühös rajongók, akik a kommentekben vezették le a felgyülemlett feszültséget. Az Nvidia nem sokkal később kiadott egy közleményt, amiben azt írta, hogy

  • nem készítették fel az online áruházukat ekkora terhelésre, ezért hibák léptek föl a rendszer működésében;
  • mindent megtesznek a botok és a nyerészkedők kiszűréséért, hogy a kártyák valóban az érdeklődőkhöz kerüljenek;
  • a folyamatos ellátás elvileg biztosított, a kártyák napi rendszerességgel futnak be a viszonteladó partnerekhez;
  • kérik a csalódott vásárlók szíves elnézését.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás