Közkincs lett Stephen Hawking hagyatéka

2021.05.27. · tudomány

Az 1942. január 8-án, Galileo Galilei halálának a 300. évfordulóján született Stephen Hawking – az elméleti fizikus, aki a fekete lyukakról és az általuk kibocsátott sugárzásról alkotott teóriáival írta be magát a tudomány történetébe – 2018. március 14-én halt meg.

A korszakos tudós iratokból és személyes tárgyakból álló hagyatéka több mint három év után köztulajdonba kerül – számolt be róla a Guardian. Az angliai adózási szabályok szerint családja ugyanis leírhatja adójából az adomány becsült, összesen 4,2 millió fontos ellenértékét.

Hawking cambridge-i irodájának berendezése, az ottani iratok és berendezési tárgyak a londoni Természettudományi Múzeum tulajdonába kerülnek, míg az eddig otthonában őrzött archívuma, köztük a jelentős szellemi – és a gyűjtők számára anyagi – értéket képviselő, rendkívül szerteágazó tudományos és közéleti levelezése, valamint kéziratai a Cambridge-i Egyetemi Könyvtár gyűjteményét gazdagítják.

Hawking saját irodájában 2007-ben Cambridge-ben
photo_camera Hawking saját irodájában 2007-ben Cambridge-ben Fotó: LEON NEAL/AFP

A Hawking-relikviák között szép számmal akadnak szakkönyvek, díjak és kitüntetések, de megtalálható saját kávéfőzője, Star Trek-kollekciója, az ismeretterjesztő műsorok vagy épp a Simpson-család című, őt is szerepeltető animációs sorozat forgatókönyvei is. A múzeumi hagyatékhoz tartozik hat kerekesszék, valamint azok, a korukban innovatívnak számító kommunikációs eszközök, amelyekkel a tudós egyre súlyosbodó betegsége előrehaladtával a külvilággal tartotta a kapcsolatot. A londoni Természettudományi Múzeum jövőre tervezi megnyitni az ezekből berendezett Hawking-emlékszobát.

A egyetemi könyvtárba kerülő hagyaték pedig Sir Isaac Newton és Charles Darwin archívuma mellett a patinás intézmény gyűjtemény fő helyére kerül – írja a brit lap.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK