Szemerédi Endre Abel-díjas matematikus kapta a Neumann professzori címet

A BME szentáusa és a Neumann Társaság 2017-ben alapította a Neumann János professzori címet. Ezt azok a kimagasló, nemzetközi szinten is elismert tudományos teljesítményt nyújtó magyar vagy külföldi egyetemi tanárok kaphatják meg, akiknek a tudományterületük vagy a tevékenységük Neumann János tudományos eredményeihez köthetők.

A 2021-es címet Szemerédi Endre matematikus kapta. Szemerédi a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 2012-ben a matematika Nobel-díjának tekintett Abel-díjjal tüntették ki.

Szemerédi Endre a díjátadón.
photo_camera Szemerédi Endre a díjátadón. Fotó: Neumann Társaság

„A Műegyetem a matematikai alapokra épülő műszaki kiválóság és mérnökképzés képviselőjeként sokat köszönhet Szemerédi Endre tudományos munkásságának. Kutatási eredményei számos, az egyetemünkön ma zajló jövőbemutató kutatásfejlesztési program tudományos alapjait és kiindulópontjait képezik.”

– mondta a kitüntetés kapcsán Józsa János, a Műegyetem rektora.

“Az elmúlt évtizedekben Szemerédi Endre számos kulcsfontosságú tételt fogalmazott meg a diszkrét matematikában és az elméleti számítástechnikában. A Szemerédi-tétel a kombinatorikus számelmélet egyik alapvető eredménye, amely megjelenik a matematika számos területén, illetve a hálózatelméletben is. Az utóbbi terület manapság az internetes fejlesztések mellett a pandémiával kapcsolatos kutatások kapcsán került a köztudatba. Szemerédi professzor munkássága kiindulópontul szolgált további kutatásokhoz és lefektette az alapokat a matematika új irányai számára.”

– mondta az idei díj átadásán dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke.

A díjat a BME Szenátusának május 29-i ünnepi ülésén adta át a BME rektora és a Neumann Társaság elnöke. Az Ünnepi Szenátus eseményen felavatták a Tiszteletbeli Doktorokat, valamint számos rangos műegyetemi kitüntetést adtak át, köztük a József Nádor Emlékéremmel.

link Forrás

A hálózatelmélettől az Amerikai Tudományos Akadémiáig

Szemerédi Endre 1940-ben született Budapesten. 1960-ban kezdte egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán. A nyolcvanas évektől több amerikai egyetemen volt vendégkutató és vendégprofesszor. 1990-ben a Rutgers Egyetem számítástudományi tanszékén kapott egyetemi tanári megbízást; miután nyugdíjba vonult, az egyetem professor emeritusa lett.

Legismertebb tudományos eredménye az Erdős–Turán-sejtés bizonyítása; eszerint minden pozitív felső sűrűségű sorozat tartalmaz tetszőleges hosszúságú számtani sorozatot. Ez az eredmény fontos eszközzé vált a nagy gráfok kutatásában, amely a hálózatelméletre is hatással volt.

Szemerédi 1982 óta a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, 1987 óta rendes tagja. 2010 óta az Amerikai Tudományos Akadémia (NAS, National Academy of Sciences) rendes tagja. Munkásságát a magyar kormány a Magyar Szent István-renddel és Széchenyi-díjjal is elismerte.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás