A felszívódó pacemaker lehet az ideiglenes szívritmus szabályozás csodafegyvere

2021.07.06. · tudomány

Amerikai kutatók egy olyan, a szervezetben idővel biztonságosan és nyom nélkül lebomló pacemaker fejlesztéséről számoltak be a Nature Biotechnology folyóiratban megjelent tanulmányukban, amely jelentősen javítana az ideiglenes szívritmus-szabályzó készülékre szorulók életminőségét.

Az eszköz megbízhatóan működött élő egerekben és patkányokban, valamint laboratóriumi körülmények között az ember szívszövetben is. És bár a kutatás még korai stádiumban van, a kutatók szerint az új fejlesztésű pacemaker képes volt teljesíteni a már használt eszközök kulcsfontosságú kritériumait.

Az ideiglenes pacemakereket általában veleszületett szívproblémás gyerekek vagy koszorúér-beavatkozáson átesett felnőtt páciensek esetében használják, akiknek csak néhány napra vagy hétre van szükségük szívritmusuk korrekciójára.
Az ilyen eszközök a szívhez olyan vezetékekkel csatlakoznak, amelyek egy bőrön kívüli hardverhez vezetnek. Ez a megoldás azonban növeli a külsőleges fertőzések kockázatát, a vezetékek eltávolításakor fennáll a sérülés veszélye, ráadásul akadályozza a testmozgást is. Márpedig ez utóbbi kulcsfontosságú a rehabilitációban.

Az új eszköz energiaellátása a legújabb típusú mobiltelefonokhoz hasonlóan az vezeték nélküli töltéssel valósul meg, ahogy a vezérlése is, így a szívritmust szabályozó implantátum egy alig milliméter vastag lapocska. A felhasznált anyagok típusa aszerint változtatható, hogy meddig kell szolgálnia készüléknek a beteg szervezetében. A megfizethető árú szerves kompozitokból, szilikon vegyületekből, illetve magnézium-ötvözetekből készülő készülék legköltségesebb része a külső hardver – legalábbi a tanulmány szerzői szerint.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás