Az iPhone 12 leállíthatja a szívbe ültetett defibrillátort

2021.01.08. · TECH

Egy, a Hearth & Rhythm szakfolyóiratban publikált tanulmány szerint a Medtronic orvostechnológiai cég szívbe ültethető defibrillátora egy iPhone 12-vel leállítható. Ehhez semmilyen beavatkozásra nincs szükség, csak a készüléket kell a defibrillátor közelébe tartani. A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy azért foglalkoztak az iPhone 12-vel, mert a telefon fejlett, a mágneses kommunikációhoz és töltéshez használt technológiát alkalmaz.

A MagSafe néven ismert technológia – írja a phys.org hírportál –alapvetően ártalmatlan: a töltőt, a magnetométert és az NFC olvasót kombinálja egy kompakt csomagba a hatékonyabb működés kedvéért. A Medtronic eszközeivel való inkompatibilitást a dokkolást és pozicionálást megkönnyítő mágnesek okozzák: az iPhone 12-ben egy gyűrű található a központi töltőtekercs körül.

Az implantátumhoz tartozó alkalmazás eszközbeállításainál látszik, hogy az ágyon, a páciens mellkasához közel fekvő iPhone 12 (zöld nyíl), pontosabban az abban található kör alakú mágnes (sárga nyíl) felfüggesztette a beültethető defibrillátor működését (piros nyíl).
photo_camera Az implantátumhoz tartozó alkalmazás eszközbeállításainál látszik, hogy az ágyon, a páciens mellkasához közel fekvő iPhone 12 (zöld nyíl), pontosabban az abban található kör alakú mágnes (sárga nyíl) felfüggesztette a beültethető defibrillátor működését (piros nyíl). Forrás: Hearth & Rhythm Journal

Alapvetően nem a mágnessel van baj. A mágnesek valószínűleg sosem fognak eltűnni a kütyükből, mivel gyakran nélkülözhetetlen elemek az eszközfejlesztésben. Cochleáris implantátumokhoz, kábelrögzítéshez és csuklópántok összekapcsolásához egyaránt használnak apró, de erős mágneseket. Éppen ezért a Medtronicnak kéne odafigyelnie rá, hogy intelligens eszközkonfigurációs lehetőségekben gondolkodjon, és megelőzze, hogy az orvosi eszközeik ne akadjanak össze a háztartási elektronikákkal. Ezek a biztonsági megoldások nem is kerülnek sokba, mivel meglehetősen egyszerűek. Csak a kódjuk komplex, ami megbizonyosodik róla, hogy nem okoznak-e interferenciát a környezetünkben található eszközök.

A beültethető pacemakerek és defibrillátorok nemkívánatos aktiválása alapvetően nem szokatlan, elvégre ezek az eszközök épp arra a központi elgondolásra épülnek, hogy meghatározzák, mikor kell összehúzódást vagy szívritmus-szabályozást generálniuk, vagy hagyniuk, hogy a szív magától működjön. A szívgyengeségek kezeléséhez többféle implantátumot, megfigyelőeszközt és stimulátort használnak, amit a szíven kívül vagy belül is alkalmazhatnak a beteg állapotától függően.

A tanulmány szerzői egy okosórával reprodukálták az eszközök véletlenszerű aktiválását. A kísérlethez egy Medtronic Visia AF MRI S DF-1 egykamrás ICD defibrillátort használtak. Az úgynevezett JUUL tok véletlenszerű aktiválásának esetében egy olyan férfi volt az alany, akinek egy kétkamrás, Medtronic Evera MRI XT DR DDMB1D1 implantátuma volt.

A szerzők megjegyezték, hogy a férfi jól volt, miután visszaállította a mágneses üzemmódot, és leállította a vészhelyzeti stimulációt. Ugyanakkor nem elhanyagolható az a kockázat, hogy a véletlenszerű programozási hibák, illetve az aritmiás szívbetegségek összjátéka egészségügyi komplikációkat okozhat azoknál, akik ezeket a beültetett eszközöket használják.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás