Elérte az űrt és sikeresen vissza is tért Richard Branson a Virgin Galactic fedélzetén

2021.07.12. · tudomány

Sir Richard Branson angol milliárdos a Virgin Galactic nevű űrjárműve hat fős személyzetével átlépte az űrhatárt az új-mexikói sivatag felett nagyjából 85,3 kilométeres magasságban, majd néhány perces súlytalanság után az űrhajó siklásban visszatért az űrkikötőbe.

A felszállástól a landolásig alig egy órán át tartó utazáson a milliárdos mellett cége alkalmazottai voltak az utasok.

Branson a 17 éve kezdett vállalkozás szimbolikus mérföldkövének nevezte a missziót, amely megnyitja az utat az űrturizmus felé.

Sir Richard Branson az űrben 2021. július 11-én
photo_camera Sir Richard Branson az űrben 2021. július 11-én Fotó: EyePress via AFP

A Virgin Galatic rakétáját speciális kéttörzsű repülőgép, a VMS Eve szállította az új-mexikói sivatag fölötti űrbe. A vasárnapi út a cég SpaceShipTwo rendszerének 22-ik repülése volt, de ez volt az első teljes személyzetes küldetés.

A Blue Originnel és a SpaceX-szel szemben a Virgin Galactic nem automatizált űrkapszulákkal és újrahasznosítható rakétákkal állítja pályára az űrrepülőgépét, hanem egy szárnyas, két pilóta által vezetett űrhajóval. Az űrbe kijutó repülőegységet a géptestről indítják, mintha rakéta lenne.

A Virgin Galactic eddig 600 jegyet adott el a jövőbeli űrutazásokra. A legolcsóbb jegy kétszázötvenezer dollárba került, de az árak várhatóan drágulni fognak, miután ismét elindítják a foglalásokat.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás