Franciaország és Hollandia is szigorít a járványügyi intézkedéseken, Párizsban rendőrök oszlatták a korlátozások ellen tüntetőket

2021.07.15. · koronavírus

Hollandiában újra bevezetik az otthoni munkát, alig néhány héttel azután, hogy feloldották a korlátozásokat, jelentette be Mark Rutte miniszterelnök szerdán. A home office nem lesz kötelező, csak ajánlott, és azokra vonatkozik, akik megtehetik, hogy otthonról dolgozzanak.

A holland parlamenti képviselőket nyári szabadságukról hívták vissza, miután 24 órán belül 10 000 fölé nőtt az országban regisztrált koronavírusos esetek száma, amire fél éve nem volt példa.

A bárokra, éttermekre és éjszakai klubokra vonatkozó korlátozásokat már múlt pénteken bevezették, és betiltották a több napos fesztiválokat és tömegrendezvényeket is. Az új szabályok augusztus 14-ig érvényesek.

Macron is szigorít

Franciaországban tüntetések kezdődtek, miután a delta vírusváltozat terjedése miatt Emmanuel Macron elnök új járványügyi szigorításokat vezetett be. A héten életbe lépő szabályok szerint a közintézményekbe, éttermekbe, bevásárlóközpontokba, kórházakba csak oltási igazolvánnyal, negatív vírusteszttel vagy a betegség lefolyását igazoló papírral lehet belépni, és vonatra vagy repülőre is csak igazolással lehet felszállni.

A tüntetők a Bastille 1789-es ostromára emlékező nemzeti ünnepen, július 14-én vonultak az utcára, több csoportban, a jelentések szerint azért, mert szabadságjogaik korlátozását látják a többi európai országban érvényes szabályozásnál szigorúbb intézkedésekben. A kukaborogató és tűzgyújtó tüntetők ellen a rendőrség könnygázt vetett be.

Spanyol alkotmánybíróság: alkotmányellenes volt a kijárási tilalom

A spanyol alkotmánybíróság szerdai ítélete szerint alkotmányellenes volt a kijárási tilalom, amit a kormány tavaly rendelt el a járvány megfékezése érdekében. A szabályok szerint az emberek csak rövid bevásárlások miatt, munka- vagy üzleti ügyben mehettek ki az utcára, ami a bíróság szerint megsértette az állampolgárok alapvető jogait, és a kormány által elrendelt szükségállapot alkotmányos értelemben nem volt elégséges mechanizmus a korlátozások elrendeléséhez. A döntés nem volt egyhangú: a testület hat tagja szavazott mellette, öt ellene.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás