Makákókat fertőző herpeszvírus végzett egy állatorvossal Kínában

2021.07.20. · tudomány

Még május 27-én hunyt el az az 53 éves pekingi állatorvos, akit a McHV-1, illetve BV néven is ismert majomherpeszvírus fertőzött meg, miután kísérleti állatokat boncolt egy kutatólaboratóriumban – számolt be a LiveScience a kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ bejelentéséről.

A makákók (Macaca) neméhez tartozó 20 faj kórokozójaként ismert vírus a márciusban végzett boncolás során kerülhetett az állatorvos szervezetében, akinél egy hónappal jelentkeztek a lázzal, hányingerrel, hányással kísért neurológiai tünetek. A fertőzést az állatorvos vér- és nyálmintáinak vizsgálata igazolta.

Ugyanakkor az ember központi idegrendszerét támadó, megkésett felfedezése esetén mindössze 20 százalékos túlélési eséllyel kezelhető majomherpeszvírus rendkívül ritkán viselkedik zoonózisként.

Maszkkal játszó maláj makákók
photo_camera Maszkkal játszó maláj makákók Fotó: MOHD RASFAN/AFP

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint az 1932-es felfedezése óta mindössze 50 olyan eset ismert, amikor a kórokozó embert is megfertőzött – szinte kizárólag majmokkal dolgozó állatorvosokat és kutatókat. Ráadásul eddig csak egyetlen egyszer fordult elő, hogy a majomherpeszvírus emberről emberre terjedt.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás