Makákókat fertőző herpeszvírus végzett egy állatorvossal Kínában

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Még május 27-én hunyt el az az 53 éves pekingi állatorvos, akit a McHV-1, illetve BV néven is ismert majomherpeszvírus fertőzött meg, miután kísérleti állatokat boncolt egy kutatólaboratóriumban – számolt be a LiveScience a kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ bejelentéséről.

A makákók (Macaca) neméhez tartozó 20 faj kórokozójaként ismert vírus a márciusban végzett boncolás során kerülhetett az állatorvos szervezetében, akinél egy hónappal jelentkeztek a lázzal, hányingerrel, hányással kísért neurológiai tünetek. A fertőzést az állatorvos vér- és nyálmintáinak vizsgálata igazolta. 

Ugyanakkor az ember központi idegrendszerét támadó, megkésett felfedezése esetén mindössze 20 százalékos túlélési eséllyel kezelhető majomherpeszvírus rendkívül ritkán viselkedik zoonózisként. 

Maszkkal játszó maláj makákókFotó: MOHD RASFAN/AFP

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint az 1932-es felfedezése óta mindössze 50 olyan eset ismert, amikor a kórokozó embert is megfertőzött – szinte kizárólag majmokkal dolgozó állatorvosokat és kutatókat. Ráadásul eddig csak egyetlen egyszer fordult elő, hogy a majomherpeszvírus emberről emberre terjedt. 

Korábbi kapcsolódó cikkeink: