Ezrek menekülnek a horrorfilmszerű erdőtüzek elől Görögországban és Törökországban

2021.08.09. · klímaváltozás

Ezrek menekülnek otthonaikból a görög Evia szigetéről, a helyiek szerint horrorfilmszerű tüzek elől. Több százan kompon hagyták el a lángoló szigetet, ahol hetedik napja megállíthatatlanul tombolnak az erdőtüzek. A dél-európai ország második legnagyobb szigetén több ezernyi hektáron ég a növényzet, Evián kívül a Peloponnészoszi-félsziget déli részén és Athéntól északra. Evián öt faluban tucatnyi otthon teljesen a lángok martalékává vált, egyelőre azonban nem lehet felmérni, mekkora mértékű károkat okozott a tűzvész.

Miközben a lángok lassan elérik a görög Evián lévő, tengerparti Limni falut, az emberek kompon hagyják el a szigetet 2021. augusztus 6-án.
photo_camera Miközben a lángok lassan elérik a görög Evián lévő, tengerparti Limni falut, az emberek kompon hagyják el a szigetet 2021. augusztus 6-án. Fotó: STR/NurPhoto via AFP

Dél-Európában évtizedek óta nem tapasztaltak az ideihez hasonló hőhullámokat. Görögország több pontján is fellobbantak a lángok, a rendkívüli hőmérséklet és a forró szelek pedig kedveznek a tüzek terjedésének. Görögországban jelenleg 55 aktív tűzfészekkel küzdenek a tűzoltók, Törökországban a már majdnem két hete hiába oltják az ország déli partvonala mentén kigyulladt növényzetet. Az elmúlt időszakban mintegy 220 helyen ütött ki tűz, amelyek már legalább nyolc ember életébe kerültek, és több száz hektárnyi területet pusztítottak el. A török hatóságok tájékoztatása szerint legalább 36 ezer embert evakuáltak Mugla tartományból.

Tűzvész az Evia szigetén lévő Gouves falu határában 2021. augusztus 8-án.
photo_camera Tűzvész az Evia szigetén lévő Gouves falu határában 2021. augusztus 8-án. Fotó: ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Több mint 570 tűzoltó küzd a lángokkal

A görög parti őrség kedd óta több mint kétezer embert evakuált otthonából, többnyire Evia különböző részeiből, ahol az éjszakai eget vörösre festették a lángok. Mások gyalog menekültek a falvakból, az utak mentén izzó fatörzsek között.

link Forrás

Az ország bevetette a katonaságot, hogy a tűzoltóknak segítsen megfékezni a tüzet, és több ország, köztük Franciaország, Egyiptom, Izrael, Románia, Csehország, Horvátország, Németország, Svájc és Spanyolország is tűzoltókat küldött a térségbe. Evia északi és déli részén több mint 570 tűzoltó igyekszik megküzdeni a lángokkal.

Nikosz Hardaliasz, Görögország helyettes polgári védelmi minisztere vasárnap késő este azt mondta, a mentőcsapatok több fronton is emberfeletti küzdelmet vívnak a tűzzel. A vízbombázó repülőgépeknek egy korábbi nyilatkozata szerint nagyon nehéz körülményekkel kell számolniuk, például a turbulenciával vagy a füstfelhők miatti rossz látási viszonyokkal.

Tűzoltó-helikopter oltja a lángokat Evia szigetén, 2021. augusztus 5-én.
photo_camera Tűzoltó-helikopter oltja a lángokat Evia szigetén 2021. augusztus 5-én. Fotó: MARIA CHOURDARI/NurPhoto via AFP

Az Athén északi külvárosait érintő, a Parnita-hegy lábánál pusztító tüzet a hatóságoknak sikerült megfékezniük, de az időjárási körülmények miatt félő, hogy újra felcsaphatnak a lángok. A hét végén a rendőrség sorra járta a környék házait, hogy az embereket otthonaik elhagyására szólítsa fel, és egy menekültek számára fenntartott létesítményt is evakuáltak.

A görög hatóságok közlése szerint eddig három embert őrizetbe vettek, mindegyiküket az ország különböző pontjain elkövetett gyújtogatással gyanúsítják.

Egy helyi lakos igyekszik oltani a tüzet Evia szigetén 2021. augusztus 8-án.
photo_camera Egy helyi lakos igyekszik oltani a tüzet Evia szigetén 2021. augusztus 8-án.
Fotó: ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás