Rakétát lőtt ki a tengerről az amerikai hadsereg robothajója

2021.09.13. · TECH

Az amerikai védelmi minisztérium szeptember elején tett közzé videót arról, hogy a legénység nélkül robothajója hogyan lő ki egy méretes rakétát. A Szellemflotta, vagyis Ghost Fleet ember nélküli tagja először hajtott végre ilyen akciót, legalábbis nyilvánosan. A 2017 óta zajló Ghost Fleet Overlord program célja olyan robothajók kifejlesztése, amelyek a legénységgel működtetett hadihajók mellett szolgálhatnak.

A Szellemflotta korábbi erőfeszítései arra irányultak, hogy a robothajók egyáltalán képesek legyen emberi beavatkozás nélkül teljesíteni olyan küldetéseket, mint az átkelés a Panama-csatornán. A rakétakilövés az első arra utaló jel, hogy a robothajókat fegyverekkel is ellátják. A USV Ranger robothajó fedélzetén működtetett SM-6 fegyver több mint 1200 m/s-os sebességgel lő ki egy 1500 kilogrammos rakétát.

A haditengerészet legalább két hajóval teszteli az önvezető hajózást. A Ranger esetében az irányító rendszerek fejlett technológiát képviselnek, de a Ranger teste a Nomad nevű másik tesztrobothajóhoz hasonlóan egy kereskedelmi hajóé volt, amely olajfúrótornyokat látott el.

link Forrás

A videó alapján nem olyan egyértelmű, hogy a fedélzeten nincsenek emberek. A radarok forognak, a hajótest szabadon siklik, a rakétakilövő egy sima konténernek látszó elemből emelkedik ki, majd a robot másodperceken belül kilövi az ég felé a rakétát. Csak avatott szemlélőnek tűnik fel, hogy nincs legénység a hajóhíd ablakai mögött.

A robothajóknak az ENSZ tengerjogi egyezményének megfelelően kellene hajózniuk, igaz, az Egyesült Államok, bár 1982-ben nagy nehezen aláírta azt, a mai napig nem ratifikálta.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás