Kiderült, hogy nem a közösségi média teszi tönkre a fiatalokat

2019.05.07. · tudomány

A boldogtalanság és a Facebook kapcsolata a legtöbb korábbi kutatásban valahogy úgy nézett ki, mint a tyúk meg a tojás: nem volt világos, hogy vajon amiatt neteznek többet a fiatalok, mert boldogtalanok, vagy azért boldogtalanok, mert többet neteznek. Az Oxfordi Egyetem kutatói erre a kérdésre keresték a választ, a Facebook-függők pedig fellélegezhetnek: a közösségi média nélkül is pont olyan üres, reménytelen és sivár lenne az életük, mint amilyen. Már persze ha üres, reménytelen és sivár az életük egyáltalán.

Andrew Przybylski, az Oxford Internet Institute kutatója szerint a mostani vizsgálat egyszer és mindenkorra pontot tesz a vita végére: a mostani felmérésben tizenkétezer fiatal általános közérzetét és internethasználati szokásait elemezték, és arra jutottak, hogy 99,75 százalékban semmi köze nincs a kettőnek egymáshoz. 

A kutatás alanyai 10 és 15 év közötti fiatalok voltak, az adatokat pedig 2009 és 2017 között gyűjtötték az Oxfordi Egyetem kutatói. A résztvevőknek először arra kellett válaszolniuk, hogy mennyi időt töltenek egy nap a közösségi médián, majd értékelniük kellett, hogy különböző szempontok szerint mennyire elégedettek az életükkel. 

Azért nem árt az óvatosság

Przybylski szerint az, hogy nincs összefüggés, azt is jelenti, hogy a szülőknek sem kell rettegniük amiatt, hogy a gyerekek folyamatosan a Facebookon vagy az Instagramon lógnak, a korábbiakban felkapott hírek pedig, amelyek a közösségi média elidegenítő szerepéről szóltak, olyanok, mint amikor valaki farkast kiált. A szakértő ezzel arra is felhívta a figyelmet, hogy farkas márpedig van: a közösségi médiának vannak olyan aspektusai, amelyek veszélyesek lehetnek a gyerekekre, az pedig, hogy mi hathat negatívan az emberre, egyénenként változó.

Amy Orben, a tanulmány társszerzője szerint a következő lépés az lenne, ha a szolgáltatók hozzáférhetővé tennék, hogy a felhasználók mennyi időt töltenek el a szolgáltatások használatával. Max Davie, a Brit Gyermekorvosok Szövetségének munkatársa szerint is ez lehetne az első apró lépés a szociális média és a mentális egészség közötti összefüggések megértéséhez, addig is arra kéri a szülőket, hogy továbbra is próbálják meg betartani a szövetség korábbi iránymutatását, amely szerint inkább kerüljék a képernyőhasználatot a lefekvést megelőző egy órában. 

link Forrás
link Forrás
link Forrás