Kétfejű, hatlábú teknős született egy massachusettsi vadasparkban

2021.10.14. · majom

Különös, két fejjel és hat lábbal született gyémántteknős-ikerpárról számoltak be a New England Wildlife Centers nevű vadvédelmi központ dolgozói. A Massachusetts állambeli Barnstable városában található vadaspark igazgatója, Katrina Bergman azt nyilatkozta, hogy sosem láttak még ehhez hasonlót a munkájuk során.

Az Egyesült Államokban veszélyeztetett fajnak minősülő gyémántteknősnek speciális költőhelye a barnstable-i vadaspark, ezért minden újszülött egyednek örülnek a dolgozók, de a különös ikerpár érkezését „izgalmas, megdöbbentő és aggodalmat keltő” eseménynek írták le. „Azt sem tudtuk, hogy képesek lesznek-e maguktól enni” – mondta Bergman a Boston Globe-nak.

A teknősöket az egykor népszerű gyerekszínészek, az Olsen-ikrek után nevezték el. Mary-Kate és Ashley szeptember 22-én született, mindössze 6,5 grammos súllyal, amit azóta 9 grammá növeltek, miután kiderült, hogy nem okoz nekik gondot a táplálkozás. A körülbelül 7,5 centiméter hosszúra nőtt teknősökről megállapították, hogy a sziámi ikrekhez hasonló állapot jellemzi őket: vannak közös testrészeik, de olyanok is, amiket egymástól függetlenül irányítanak.

photo_camera Mary-Kate és Ashley Fotó: New England Wildlife Centers

A röntgenfelvételek szerint két gerincük van, amelyek az alsó részen érnek össze, és külön gyomor-bél traktussal is rendelkeznek. A vadaspark dolgozói attól tartottak, hogy az úszás nehézséget okoz majd nekik, és az egyik fél dominanciája a másik megfulladásához vezet, de szerencsére nem így történt. „Teljesen ledöbbentünk, amikor láttuk, hogy mindketten három lábat irányítanak, és képesek összehangoltan együtt úszni. Amikor feljönnek levegőért, mindketten kapnak levegőt” – mondta az igazgató.

A vadaspark személyzete abban bízik, hogy ha majd nagyobbak lesznek a teknősök, CT-vizsgálattal meg tudják állapítani, hogyan működik a keringési rendszerük és a belső szerveik. Egyelőre azonban nem tudják, mit tartogat a jövő az apró teknősök számára, mindenesetre naponta végeznek rajtuk vizsgálatokat, és várhatóan még jó ideig nem engedik vissza őket a vadonba.