Rottweiler méretű skorpiók tartották rettegésben a környezetüket 400 millió évvel ezelőtt

2021.10.29. · majom

A méteres hosszúságúra is megnövő, mérget kibocsátani képes, rovarszerű lények a tengerekben, a Gondwana nevű szuperkontinens partjainál éltek. Az óriási, skorpiószerű tengeri lénynek hatalmas, tőrszerű tüskékkel felszerelt csápjai és óriási kést idéző farok része lehetett.

A mérgező tengeri rovar akár egyméteresre is megnőhetett
photo_camera A mérgező tengeri rovar akár egyméteresre is megnőhetett Fotó: Han Wang et al.

Az óriási úszórovaroknak, a mixopteridáknak eddig mindössze négy faját azonosították a kutatók, a korábbi példányokat Skócia, New York, Norvégia és Észtország partjainál találták. A mostani, és egyúttal a legidősebbnek gondolt példány az első, amelynek maradványai jelentősen délebbre, Dél-Ázsia partjainál kerültek elő a tengerfenékről.

A mai szárazföldi skorpiókra is jellemző tüskeszerű, a kutatók szerint feltehetően mérget kibocsátó farokrész, valamint a tüskés csápok miatt felfedezői arra gyanakszanak, hogy a tengeri rovarnak többféle vadászmódszere is lehetett. A fejlettebb tengeri gerinces ragadozók, cápák és egyéb halfajok megjelenésével azonban földtörténeti mércével mérve rövid időn belül a ragadozó tengeri rovarok versenyhátrányban maradtak és kihaltak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás