Ész Ventura: Bizonyítsd be, hogy 𝜋 nem egyenlő 3-mal!

A Bibliából már tudhatjuk, hogy a pí értéke három, és most megtaláltuk rá a bizonyítást is, lásd a feladvány ábráját alább.

És csinála egy öntött tengert, mely egyik szélétől fogva a másik széléig tíz sing volt, köröskörül kerek, és öt sing magas, és a kerületit harmincz sing zsinór érte vala körül (Kir. 7:23)

Megjegyzés: Az ókorban különböző népek tudósai más és más közelítést alkalmazatak -re. A zsidók Mezopotámiából vették át a 𝜋 ≈ 3 durva közelítést.

Az alábbi feladványt Frankfurter Márta ötlete nyomán tűzzük ki. Ha Önnek is van egy jó és eredeti feladvány ötlete, küldje el az eszventura@qubit.hu címre!

134. Feladvány: Levezetés pí-re

Tegyük fel, hogy öt szám teljesíti a Q + U = B + I + T egyenlőséget. Ilyen számokat könnyedén találhatunk. Kiindulva ebből az összefüggésből némi átalakítás, átrendezés és egyszerűsítés után levezethetjük, hogy 𝜋 = 3, lásd alább. Helyes a bizonyítás?

photo_camera A Bizonyítás. Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: november 5. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész.