Több milliárd dolláros pert indítanak a Facebook ellen az Egyesült Királyságban

2022.01.14. · TECH

Egy versenyjogi szakértő egy peres alap támogatásával több milliárd dolláros csoportos keresetet indít a Facebook (a továbbiakban: Meta) ellen a versenyjog megsértése miatt, arra hivatkozva, hogy a cég több éven át visszaélt a közösségi média dominanciájával az Egyesült Királyságban. A csoportos keresetet tegnap nyújtották be a Meta, a Facebook anyavállalata ellen az Egyesült Királyságban.

Ha a vádat helytállónak találják, a Facebook 3,1 milliárd dollár kártérítést fizethet a Facebook egyesült királyságbeli felhasználóinak – írja a TechCrunch. A keresetet dr. Liza Lovdahl Gormsen nemzetközi versenyjog szakértője indította, aki már korábban is beadványokat nyújtott be az Egyesült Királyság parlamentjének, és több jogtudományi értekezést írt a témában.

A csoportos kereset benyújtói azt követelik, hogy a Facebook fizessen kártérítést a 44 millió felhasználónak, akiknek az adataival 2015 és 2019 között visszaéltek. A vád szerint a Facebook a felhasználók összes személyes és magánjellegű adatát begyűjtötte, és ezek a felhasználók a Facebook dominanciája miatt nem használhattak más közösségi platformot. Ezért cserébe viszont a felhasználók nem kaptak semmit, csak lehetőséget arra, hogy csecsemőkről és cicákról osszanak meg képeket a barátaikkal és családtagjaikkal.

Dr. Lovdahl Gormsen azzal érvel, hogy a közelmúltban Meta névre átkeresztelt Facebook tisztességtelen árat szabott meg az Egyesült Királyság Facebook-felhasználóinak: a közösségi hálózathoz való ingyenes hozzáférésért cserébe begyűjtötte a felhasználók rendkívül értékes személyes adatait. A felhasználók nem kaptak semmilyen kompenzációt, miközben a Facebook milliárdos bevételre tett szert. A Facebook nemcsak azzal vette körül az egyesült királyságbeli felhasználókat – mondta dr. Lovdahl Gormsen –, hogy az adataikat a saját platformjába zárta, hanem azzal is, hogy a más weboldalakon elhelyezett Facebook-pixelein keresztül is követte őket, így mindenkinél pontosabb képet alkothatott a felhasználói szokásairól.

Hogy a kezdeményezés sikeres lesz-e, az kétséges. Novemberben az Egyesült Királyság Legfelsőbb BÍrósága elutasította azt a keresetet, amely több milliárd font kártérítést követelt a Google-től, amiért állítólag illegálisan követték nyomon az iPhone-felhasználókat. A Google azzal védekezett, hogy a problémát már egy évtizeddel korábban orvosolták. Az ügyben eljáró bíró szerint a felperes nem bizonyította, hogy az adatgyűjtés minden egyes személynek kárt okozott volna – írja a BBC. Ugyanakkor nem zárta ki a jövőbeli tömeges perek lehetőségét sem, ha a károk kiszámíthatók lehetnek.

A Meta elutasítja a vádakat

A Meta azzal védekezett a csoportos kereset állításaival szemben, hogy az emberek azért vették igénybe a szolgáltatásaikat, mert hasznosnak találják azokat. Ezenfelül arra is lehetőséget adnak, hogy szabályozzák az adataik felhasználását.

„Az emberek ingyen érhetik el a szolgáltatásainkat. Azért választják őket, mert értékesnek találják azokat, és jelentős mértékben szabályozhatják, hogy kivel milyen információkat osztanak meg a Meta platformjain. Sokat tettünk azért, hogy olyan eszközöket hozzunk létre, amelyek mindezt lehetővé teszik.”

mondta a vállalat szóvivője a BBC-nek.

Nem az Egyesült Királyság az első ország, ahol mostanában a Metát szorongatják. Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága nemrég engedélyt kapott rá, hogy bíróság elé citálja a Metát a trösztellenes szabályok megsértése miatt. A Meta azt mondta: biztos benne, hogy győzni fognak a bíróságon az ügyben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás