Műholdakat támadhat az orosz hadsereg, figyelmeztetnek amerikai felderítők

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

A GPS navigációs műholdak zavarása már korábban is gyakorlatuk volt, de amennyiben az oroszok úgy érzik, hogy ezzel nem terjesztik ki a fegyveres konfliktust, akkor minden további nélkül űreszközöket is célba vehetnek – idézi a LiveScience az Egyesült Államok Nemzeti Felderítő Hivatalának (NRO) igazgatóját. Christopher Scolese az amerikai kémműhold-flottáért felelős NRO vezetője még a csütörtök hajnali orosz invázió előtt egy február 23-án rendezett konferencián  osztotta meg aggályait hallgatóságával és a sajtóval. 

Scolese konkrétabban nem körvonalazta, hogy szerinte az oroszok milyen lépéseket tehetnek, de szerinte a múltbeli viselkedés alapján a kibertámadások is könnyen elképzelhetők. „Ismétlem, nehéz megmondani, hogy milyen messzire fognak elmenni a céljaik elérése érdekében, de jobb felkészülni, mint meglepődni" – idézi az NRO igazgatóját a SpaceNews.

Az amerikai hadsereg évek óta aggódik amiatt, hogy Oroszország és Kína az amerikai GPS- és kommunikációs műholdakat is  megpróbálja zavarni egy fegyveres konfliktus során. 

Korábbi kapcsolódó cikkeink: