Amerika két hétig hallgatott az új hiperszonikus rakéta tesztjéről

2022.04.06. · TECH

Az Egyesült Államok március közepén sikeresen tesztelt egy hiperszonikus rakétát, de a kormányzat csak április 5-én jelentette be hivatalosan is, hogy Joe Biden amerikai elnök európai körútja alatt elkerülje az Oroszországgal fennálló feszült viszony további fokozódását – értesült a CNN.

Az Egyesült Államok kísérleti fegyverfejlesztéseit finanszírozó kormányügynökség, a DARPA keddi közleménye szerint a Lockheed Martin által kifejlesztett, a meghajtáshoz a légköri oxigént is felhasználó HAWC (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept) eszköz egy B-52-es bombázóról indulva sikeresen gyorsult fel a hangsebesség ötszörösére. A kormányügynökség szűkszavú közleménye szerint ezzel a rakéta minden előzetes célt teljesített.

A CNN szerint az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban végrehajtott sikeres orosz és kínai tesztek után gyorsította fel a hiperszonikus fegyverkísérleteit. A Biden kabinet a védelmi költségvetésében 7,2 milliárd dollárt különített el a nagy hatótávolságú eszközökre, köztük a hiperszonikus rakétákra. A kormányzati értesülések alapján jelenleg közel 70 hasonló projekt zajlik az USA-ban, az ezirányú fejlesztések értéke 2015 és 2024 között pedig meghaladja a 15 milliárd dollárt.

Az új hiperszonikus rakéta illusztrációja
photo_camera Az új hiperszonikus rakéta illusztrációja Fotó: DARPA

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás