Az orosz-ukrán háború civil áldozatai között gyászolják Julia Zdanovszka 21 éves diákolimpikont

2022.04.07. · nekrológ

Az orosz-ukrán háború áldozata lett Harkov ágyúzásakor Julia Zdanovszka, aki 2016-ban és 2017-ben is szerepelt az Európai Női Matematikai Diákolimpia (EGMO) nemzetközi fordulóiban. A fiatal tehetség mindössze 21 éves volt. A diákolimpikonok szervezetének gyászjelentése szerint

„hihetetlenül derűs, szenvedélyes, kedves emberi lény volt. Julia szerette a gyerekeket és a matematikát. Különböző matematikai és számítástechnikai versenyek győzteseként bármilyen pályát választhatott volna. Úgy döntött, hogy követi álmát, gyerekeket tanít, és forradalmasítja az oktatást. Gyerekeket akart tanítani kisvárosokban és falvakban, akik nem részesültek a magas színvonalú oktatás kiváltságában. Amikor a háború kitört, Julia úgy döntött, hogy Harkovban marad és segít, mert ez volt a szülővárosa. Azt mondta: „Harkovban maradok, amíg nem nyerünk”.

link Forrás

Az Európai Női Matematikai Diákolimpiát 10 éve, 2012-ben rendezték először, az idei rendezvényt épp a napokban tartják, ráadásul a verseny történetében először Magyarországon, Egerben. A külön lányoknak rendezett diákolimpia nagytesvérét, a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiát (IMO) 1959 óta rendezik meg, annak korábbi résztvevői között több későbbi híres matematikus, köztük Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia legutóbb leköszönt elnöke is versenyzett.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás