A gombák az emberekéhez hasonló nyelvi rendszerben kommunikálhatnak egymással

2022.04.08. · tudomány

Bár a gombák az erdők csendes és magányos lakóinak tűnhetnek, egyre több kutatás mutat rá arra, hogy pezsgő kommunikáció zajlik a masszív földalatti hálózatban összekötött gombák között. Egy friss tanulmányban a gombák elektromos impulzusait elemezték matematikai módszerekkel, és a kutatók olyan mintákat azonosítottak, amelyek meglepő szerkezeti hasonlóságot mutatnak az emberi beszéddel.

Korábbi kutatások már kiderítették, hogy a gombák elektromos impulzusokat vezetnek hosszú, földalatti fonalas struktúráikon, az úgynevezett hifákon keresztül – ez a folyamat ahhoz hasonlít, ahogy az emberi idegsejtek továbbítják egymásnak az információkat a szervezetben. Azt is kimutatták korábban, hogy az impulzusok tüzelési sebessége megnő, amikor a faemésztő gombák érintkeznek a fával, ami felveti a lehetőségét annak, hogy a gombák ezen az elektromos nyelven osztanak meg információkat a táplálékról a hifafonalakkal összekapcsolt társaikkal.

A Nyugat-Angliai Egyetem bristoli laboratóriumában most négy gombafaj (enoki, hasadtlemezű, szellem- és kínai hernyógomba) elektromos jeleit elemezték, miután apró mikroelektródákat helyeztek a hifafonalakból és micéliumból álló rétegekbe. A kutatást vezető Andrew Adamatzky szerint nem állítható biztosan, hogy a gombák elektromos jelei és az emberi beszéd között közvetlen kapcsolat van, de feltűnően sok a hasonlóság a különböző osztályok, családok és fajok információfeldolgozásában.

A Royal Society Open Science-ben közzétett tanulmány szerint az elektromos jelek gyakran csoportosulnak aktivitássorozatokba, amelyek az emberi nyelv akár 50 szóból álló szókészleteire hasonlítottak, és azok eloszlása nagyban megegyezett az emberi nyelvekével.

A kutatók szerint az ilyen elektromos hullámok legvalószínűbb oka az lehet, hogy a gombák – a farkasok üvöltéséhez hasonlóan – a csoportjaik egységét fenntartsák, illetve az újonnan felfedezett taszító vagy vonzó anyagok forrásait jelenthetik ilyen úton a micéliumhálózatok többi tagja felé.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás