Az alkoholos italok közül a fehérbornak van a legtöbb pozitív egészségügyi hatása

2022.04.22. · tudomány

Kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben orvosság – tartja a mondás az alkoholról, az Iowai Állami Egyetem kutatói mégis inkább a mértékletes és minőségi alkoholfogyasztást ajánlják. Az Obesity Science and Practice folyóiratban 2022 februárjában publikált tanulmányukkal alátámasztották, hogy a legtöbb szeszesitallal ellentétben a rendszeres borfogyasztás pozitív hatást gyakorolhat az egészségre.

Kiemelték, hogy miközben a csontritkulás megelőzésében a fehérborok jeleskednek, a vörösborok pozitív hatása nem mutatható ki egyértelműen. Az eredményeket a UK Biobank adatbázisából kölcsönzött adatokkal támasztották alá: közel kétezer 40 és 79 év közötti személy vérképét és testösszetételét elemezték. Céljuk az volt, hogy az életkor előrehaladtával jellemzően jelentkező elhízás hátterében meghúzódó tényezőket, illetve az alkoholfogyasztás hatását írják le. Az italozásnak nemcsak a gyakoriságára tértek ki, hanem azt is nézték, hogy milyen típusú alkoholos italokat fogyasztottak rendszeresen a vizsgált személyek.

A kutatás témája meglehetősen aktuális, hiszen az elhízás mint probléma az Egyesült Államokban a lakosság mintegy 75 százalékát érinti, ráadásul egy sor szív- és érrendszeri betegség, valamint mozgásszervi panasz kialakulásában játszik szerepet.

A Kanadában található hamiltoni közkórház kutatói a British Institute of Radiology című folyóiratban megjelentetett munkájukban még 2014-ben megállapították, hogy a magasabb alkoholtartalmú italok, valamint a sörök fogyasztása növelheti a zsigeri zsírállományt a szervezetben. A borokkal kapcsolatban viszont más eredményre jutottak, nem figyeltek meg zsírlerakódást a szervek között. Ez volt az egyik legfontosabb kiindulópontja az iowai kutatóknak.

Munkájuk a korábbi vizsgálatoktól leginkább abban tér el, hogy az alkoholos italokat nemcsak egy csoportként vizsgálták, hanem a különböző termékeket szétválasztották. Így derülhetett fény arra, hogy a közszájon forgó vörösboros ajánlásokkal szemben inkább a fehérborok jótékony hatásai mutathatók ki.

A Conversation oldalán április 20-án megjelent cikkben elsősorban az alkohol és az elhízás lehetséges kapcsolatait igyekeztek feltárni. Az elemzés szerint nem a borok, hanem a sörök, illetve a magasabb alkoholtartalmú italok, likőrök, illetve égetett szeszek játszanak szerepet az elhízásban – egészségtudatossági szempontból tehát érdemes inkább a borok között válogatni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás